Ruim 70% van de Nederlandse vrouwen kampt met vaginale ongemakken

Voor veel Nederlandse vrouwen is het een herkenbaar en terugkerend probleem; vaginale ongemakken. Onderzoek van Gezondheidsplein en Multi-Gyn wijst uit dat bijna drie kwart (72%) van de Nederlandse vrouwen het afgelopen jaar wel eens te maken heeft gehad met vaginale ongemakken.

Het gaat hierbij om kwalen zoals jeuk, irritatie, een branderig gevoel of onaangenaam geurende of afwijkende afscheiding. In maar liefst 80% van de gevallen gaat het om een terugkerend verschijnsel. Uit het onderzoek blijkt tevens dat slechts 21 % van de vrouwen een idee hebben hoe zij zelf vaginale klachten goed kunnen voorkomen of behandelen.

Vrouw onbekend met voorkomen en zelf behandelen
Voor 80% van de vrouwen zijn vaginale ongemakken een terugkerend verschijnsel waarmee je niet steeds naar de huisarts wil stappen. Weinig vrouwen zoeken een oplossing en veel vrouwen blijven dus met de ongemakken zitten. “En dat is jammer”, zegt medisch biologe Annelize Goedbloed, “Vrouwen zouden er goed aan doen dit bespreekbaar te maken. Vrouwen zijn zich er vaak ook niet bewust van dat je de meeste klachten eenvoudig zelf kunt oplossen. Grip krijgen op vaginale ongemakken begint met het luisteren naar je lichaam en het herkennen van de eerste symptomen.”

Signaleren ongemakken eerste stap
De meest voorkomende oorzaken van vaginale ongemakken zijn een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) of een schimmel infectie (candida). In de vagina leven een groot aantal micro organismen, bacteriën en schimmels, in een bepaald evenwicht met elkaar. Dit wordt de ’vaginale flora” of ”vaginaal milieu”” genoemd. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan één van deze micro-organismen de overhand krijgen, resulterend in een bacteriële – of schimmelinfectie. Bacteriële vaginose is te herkennen aan de vaak naar vis geurende afscheiding terwijl candida herkenbaar is door de korrelachtige op kwark lijkende afscheiding.

Annelize Goedbloed legt uit dat de vaginale flora in eerste instantie hormonaal wordt bepaald. “De binnenkant van de vagina wordt in principe zelf schoongehouden, al kan het geen kwaad om af en toe een handje te helpen. Wanneer je bijvoorbeeld menstrueert, is extra hygiëne geen overbodige luxe. Maar ook seks kan daarnaast bijzonder verstorend zijn voor het vaginaal milieu”, aldus Goedbloed. Ook individuele gevoeligheden, conditie, stress, een gebrek aan hygiëne en zelfs lichaamsbouw kunnen een rol spelen bij terugkerende klachten. Producten die zorgen voor het herstel en behoud van een gezonde vaginale flora bieden dan een eenvoudige en snelle oplossing.

Meer informatie: www.multi-gyn.nl

Plaats een reactie