Ruim 60% van de woningbezitters geïnteresseerd in zonnepanelen

Ruim zes op de tien huiseigenaren (61%) die momenteel nog geen zonnepanelen op hun dak hebben liggen, zij hierin wel geïnteresseerd. Financiële voordelen geven hierbij voornamelijk de doorslag. De lagere maandelijkse lasten als gevolg van energiebesparing worden namelijk door 75% van de woningbezitters die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen aangegeven als reden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

Huiseigenaren zijn enthousiast over de toepassingen van zonne-energie. Hoewel het aantal dat daadwerkelijk zelf al energie opwekt met behulp van zonnepanelen of zonneboilers nog laag is, is de potentiële markt voor zonne-energie aanzienlijk. Maar liefst 61% van de woningeigenaren zonder zonnepanelen op het dak, staat hier wel degelijk voor open. Voor zonneboilers ligt de animo iets lager: 40%.

Een lagere energienota door energiebesparing wordt gezien als het belangrijkste voordeel van zonnepanelen (76%) en zonneboilers (65%). De financiële voordelen zijn belangrijk voor consumenten, want ruim vier op de tien respondenten verwacht dat stijgende energieprijzen ervoor zullen zorgen dat zonne-energie in de nabije toekomst goedkoper zal zijn dan energie uit fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Op dit ogenblik nemen woningeigenaren echter nog een afwachtende houding aan ten opzichte van zonnepanelen en -boilers. Zij vinden de aanschafprijs nog te hoog (39%) of de terugverdientijd nog te lang (36%). Toch denken consumenten niet alleen aan de eigen portemonnee. Dat zonne-energie daarnaast ook bijdraagt aan een oplossing voor de huidige milieuproblemen is namelijk ook een belangrijke reden om zonnepanelen (49%) en zonneboilers (37%) te overwegen.

Ruim een derde (35%) van de huiseigenaren zonder zonnepanelen is zo geïnteresseerd dat zij al op zoek zijn gegaan naar informatie. Men zoekt vooral informatie over de aanschafprijs van panelen (77%), de terugverdientijd (73%) en subsidies (68%).

De concrete interesse in zonneboilers is een stuk lager. Ongeveer 1 op de 10 woningeigenaren zonder zonneboiler heeft ooit eens informatie gezocht. Ook hierbij gaat het vooral om financiële informatie: over de aanschafprijs (74%), over de terugverdientijd (69%) en over subsidies (57%). Opvallend is dat woningeigenaren veel minder geïnteresseerd zijn in bouwkundige aspecten bij plaatsing van zonnepanelen of -boilers, zoals de consequenties voor het dak van de woning. Ongeveer een vijfde van geïnteresseerden gaat hiernaar op zoek.

Vanaf vandaag staat zonne-energie extra in de belangstelling dankzij Solar Days, een evenement dat landelijk plaatsvindt en duurt tot 15 mei aanstaande. Tijdens deze week worden in het hele land tal van evenementen rond zonne-energie georganiseerd. Solar Days wordt georganiseerd door brancheorganisatie Holland Solar met de overheid, brancheorganisatie UNETO-VNI en Ode.

Plaats een reactie