Ruim 40% van Nederlandse gezinnen heeft last van reisziekte

Met het lekkere weer en de (school)vakanties op komst maken veel gezinnen weer plannen voor dagjes uit en vakanties. Een reis met de auto, vliegtuig en in sommige gevallen zelfs de boot is dan onvermijdelijk.

Reisziekte kan echter een leuke dag uit of reis verstoren. Een probleem waar meer dan 40% van de Nederlandse gezinnen wel eens last van heeft.(1)

Erg vervelend! Vooral omdat het merendeel van de mensen aangeeft niet te weten wat de oorzaak van reisziekte is. Bijna tweederde van de ondervraagden weet dan ook niet wat je eraan kunt doen en maar liefst 16% geeft zelfs aan het reizen te beperken vanwege reisziekte.

Gezinnen die last hebben van reisziekte ervaren dit vooral bij het reizen per auto, gevolgd door de boot en daarna het vliegtuig. Het merendeel ondervindt reisziekte bij zowel korte als lange ritten. Je hoeft dus niet op vakantie te gaan om last te krijgen van reisziekte! Dat het alleen bij kinderen voorkomt is onjuist. Tweederde van de mensen die er wel eens last van heeft, is 18 jaar of ouder. Dit bleek uit onderzoek van Primatour, uitgevoerd door Kien onderzoek.

Oorzaak reisziekte
Reisziekte is de verzamelnaam van wagen-, zee- en luchtziekte en heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Bij reisziekte zijn de hersenen in de war omdat het evenwichtsorgaan beweging registreert, terwijl de ogen stilstand waarnemen. Dat kan bijvoorbeeld op zee gebeuren: het evenwichtsorgaan registreert de deining van de zee, maar omdat het lichaam en de stuurhut dezelfde beweging maken, registreren de ogen stilstand. Hierdoor kan duizeligheid optreden, gevolgd door misselijkheid en braken. Laatstgenoemde zijn de meest voorkomende en vervelende gevolgen van reisziekte.

Merendeel treft geen voorzorgsmaatregelen
Reisziekte kan voorkomen worden. Desondanks treft 56% van de gezinnen, die wel eens last hebben van reisziekte, géén voorzorgsmaatregelen wanneer men op reis gaat. Naast enkele maatregelen om reisziekte te voorkomen, zoals frisse lucht, afleiding en voldoende pauzeren, kan Primatour uitkomst bieden. Primatour is het meest gebruikte geneesmiddel tegen elke vorm van reisziekte. Het bevat als enige reistablet twee werkzame stoffen, namelijk cinnarizine en chloorcyclizine. Vanwege de twee werkzame stoffen is Primatour geschikt voor zowel korte als lange reizen. Daarnaast is Primatour al te gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar.

Online zelftest en tips
Op Primatour.nl is alles te vinden over reisziekte. Zo is er de online zelftest om erachter te komen of je last hebt van reisziekte en zijn er eenvoudige tips om reisziekte te voorkomen beschikbaar. Primatour is verkrijgbaar in een verpakking met 10 tabletten bij apotheek en drogist.

Bijwerkingen
Primatour bevat cinnarizine en chloorcyclizine als werkzame stoffen. Het gebruik van Primatour voor of tijdens het autorijden wordt bestuurders afgeraden. Niet te gebruiken bij: overgevoeligheid voor één of beide werkzame stoffen of andere (verwante) antihistaminica of één van de andere bestanddelen van de tablet; de ziekte van Parkinson en/of spierspannings- en houdingsveranderingen en onwillekeurige bewegingen, glaucoom (verhoogde oogboldruk, kamerhoekblok-glaucoom).
Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG/KAG-nr: 30-1111-1523

Meer informatie
– KNMP: Primatour
– KNMP: cinnarizine
– KNMP: cinnarizine met chloorcyclizine

(1) Kien onderzoek heeft in opdracht van Meda Pharma B.V. een onderzoek uitgevoerd in maart 2012 onder 590 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Plaats een reactie