Ruim 40 procent van darmkankergevallen is te voorkomen

Ruim 40 procent van de gevallen van darmkanker in Westerse landen kan worden voorkomen door veranderingen in onze voeding en leefstijl. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is overtuigender dan ooit tevoren. Daarom vraagt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in darmkankermaand extra aandacht voor de preventie van darmkanker.

Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende kankersoort bij vrouwen en staat op nummer drie bij mannen. Volgens statistieken van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) waren er 12.755 nieuwe gevallen van darmkanker in het jaar 2010, een stijging van 38 procent ten opzichte van het jaar 2000. Maar uit onderzoek blijkt dat duizenden nieuwe gevallen voorkomen kunnen worden.

Het bewijs dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door een gezonde voeding en leefstijl is nu overtuigender dan ooit tevoren. Dat is de conclusie op basis van nieuwe onderzoeksanalyses in het kader van het Continuous Update Project (CUP), een baanbrekend project van het World Cancer Research Fund netwerk. In dit project wordt al het wetenschappelijk bewijs naar het verband tussen voeding, voedingspatroon, lichaamsvet, lichaamsbeweging en de kans op kanker continu bijgewerkt met nieuwe onderzoeksresultaten.

Een update vanuit het Continuous Update Project heeft bevestigd dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, geen of minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Het bewijs dat een voedingspatroon rijk aan vezels het risico op darmkanker kan verlagen is niet langer waarschijnlijk maar overtuigend. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert dan ook om veel vezelrijke producten zoals groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten te eten om het risico op darmkanker te verlagen.

Zorgwekkend is het dat in Nederland mensen nog steeds slecht scoren op het gebied van risicofactoren voor darmkanker. In de leeftijdsgroep van 30-70 jaar heeft 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen overgewicht. Het aantal mensen met te veel vet opgeslagen rond de taille (grote buikomvang) is vergeleken met 15 jaar geleden toegenomen terwijl dit een grote risicofactor is voor darmkanker. Deze toename is vooral groot bij vrouwen tussen 30 en 39 jaar: een stijging van 15 naar 26 procent. Maximaal 14 procent van de volwassenen eet voldoende groente, en maximaal 26 procent eet voldoende fruit. Slechts 5 tot 10 procent van Nederlanders eet voldoende voedingsvezels.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Het overtuigende bewijs dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door een gezonde voeding en leefstijl biedt hoop om de groei in het aantal gevallen van darmkanker tegen te gaan. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt in maart, darmkankermaand, extra aandacht voor de preventie van deze ziekte. Wij hopen dat het publiek zich meer bewust wordt van de risicofactoren en de gezonde keuzes die ze kunnen maken. De overheid en beleidsmakers spelen hierbij een belangrijke rol. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds betreurt het feit dat dieetadvies niet meer in het basispakket van de ziektekostenverzekering is inbegrepen. Door mensen gezonde keuzes te helpen maken kunnen er elk jaar duizenden nieuwe gevallen van darmkanker voorkomen worden.”

Plaats een reactie