Ruik de muziek en voel het eten op Festival 5D

Op het nieuwe Festival 5D is niet alleen theater te zien en muziek te horen, maar ook je tast, reuk en smaak worden geprikkeld. Het resultaat is een vrijplaats voor de vijf zintuigen, een uniek cultuurfestival waar je de muziek kunt ruiken en het eten kunt voelen. Voor jong en oud, op 11 september op de NDSM-werf in Amsterdam.

“Neem het dance-optreden van Krause, ’s avonds op Festival 5D”, zegt Ingrid Tuinenburg, directeur van initiatiefnemer NSGK. “De beats van de muziek worden versterkt door een trilvloer, een aroma-dj voegt een geurdimensie toe en signdancers vertalen de emotie van de muziek in gebaren. Je beleeft de muziek dus met alle zintuigen. En bijkomend voordeel is dat ook dove mensen ervan kunnen genieten; dat is belangrijk want Festival 5D moet toegankelijk zijn voor iedereen.”

Ook culinair valt er vanalles te beleven, zoals in de Nachtbrasserie. “Een aardedonker restaurant,” volgens Tuinenburg. “Als je niet ziet wat er op je bord ligt zul je moeten voelen, en nog beter ruiken en proeven. Dat geeft een nieuwe dimensie aan eten.”

Je kunt ook actief aan de slag in diverse workshops. Er zijn danslessen in diverse stijlen, zoals Zuid-Amerikaans, rock ’n roll, buikdansen, line dance en rolstoeldansen. Er zijn muziekworkshops en een koorzangworkshop. Je kunt meeschilderen aan het reuzenschilderij, fotograferen in het donker, je kleding laten pimpen, de uitkijktoren beklimmen, je laten opmaken en je reuk laten uitdagen in de Geurneus.

En tot slot is er op Festival 5D ook ‘gewoon’ theater en muziek, zoals cabaret van Sara Kroos, verhalen van Wijnand Stomp, theater van Henk Zwart, Zonder Kat en Tiuri, een kindervoorstelling van dOKtr Z, poppentheater van de Muzen, muziek van Frits Lambrechts, de Rootsclub, de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht… in totaal meer dan veertig voorstelingen en activiteiten, voor jong en oud.

Moe van alle zintuigprikkelingen? Dan kun je bijkomen tijdens een gratis massage van een van de festivalmasseurs.

Festival 5D is zaterdag 11 september van 13.00 tot 23.00 uur op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het festival is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Kaarten kosten 12 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit is inclusief toegang tot alle voorstellingen, exclusief eten en drinken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en via www.festival5D.nl.

Plaats een reactie