Rugkliniek Iprenburg trekt wereldwijd patiënten

Vrijdag 14 mei jl. heeft Rugkliniek Iprenburg officieel haar deuren geopend in het voormalige, monumentale Hospitaalcomplex van Veenhuizen. De innovatieve, private kliniek is een initiatief van orthopedisch chirurg Menno Iprenburg. Als enige kliniek in Nederland wordt een unieke operatiemethode toegepast voor het snel en pijnloos verhelpen van een (rug)hernia. De feestelijke opening maakte onderdeel uit van een tweedaags symposium waarbij 50 medisch specialisten uit de hele wereld aanwezig waren. Bij de opening werd een wandvullend kunstwerk onthuld van de internationaal vermaarde stofontwerper en kunstenaar Claudy Jongstra.

Het Hospitaalcomplex van Veenhuizen dateert uit 1893 en wordt beheerd door de Rijksgebouwendienst. Het karakteristieke complex is volledig gerestaureerd en verbouwd. Naast Hotel-restaurant Bitter en Zoet is in het complex ook een Gezondheidsacademie voor trainingen en cursussen gevestigd. Het vroegere Quarantainegebouw is getransformeerd tot herniakliniek. Hier wordt in een natuurrijke en comfortabele omgeving een optimale, supergespecialiseerde patiëntenzorg geleverd.

Private herniakliniek
Rugkliniek Iprenburg is een zelfstandig behandelcentrum met als specialisatie endoscopische herniachirurgie via de zij. Als instelling voor medisch specialistische zorg valt de rugkliniek onder de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). De kliniek wordt geleid door orthopedisch chirurg Menno Iprenburg (64). Hij wordt ondersteund door een zeer ervaren team van anesthesiologen, anesthesieverpleegkundigen, operatieassistenten en röntgenassistenten. Menno Iprenburg werkte eerder 27 jaar in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Hij opereerde er meer dan 20.000 patiënten. Na 30 jaar hernia’s van de lage rug geopereerd te hebben, startte hij in 2006 in Heerenveen een eigen kliniek. Vorig jaar verhuisde Rugkliniek Iprenburg naar Veenhuizen in Drenthe.

Unieke operatiemethode
Menno Iprenburg verricht in dagbehandeling en onder plaatselijke verdoving verschillende operaties voor het verhelpen van een hernia of het opheffen van een vernauwing. Hiervoor wordt de PTED-methode gebruikt. Daarbij wordt vanuit de zij door een sneetje van 8 mm, door een buisje van eveneens 8 mm, een endoscoop ingebracht met een werkkanaal van 3,7 mm. Hierdoor wordt onder zicht een hernia van de lage rug verwijderd. Twee uur na de ingreep kunnen patiënten doorgaans weer, zonder pijn in het been, bewegen en naar huis. Menno Iprenburg is in Nederland de enige orthopedisch chirurg die met deze techniek veel ervaring heeft. Hij verrichtte de ingreep al bijna 900 keer. In Nederland worden jaarlijks circa 12.000 herniaoperaties uitgevoerd.

Belangrijke voordelen
Rugkliniek Iprenburg hanteert voor de moderne behandeltechniek geen wachtlijst. De grote voordelen van de techniek zijn de geringere lichamelijke belasting, een snelle herstelperiode en minder complicaties. In vergelijking met een klassieke herniaoperatie kunnen patiënten veelal twee keer zo snel weer aan het werk. Hierdoor kunnen werkgevers aanzienlijk besparen op de kosten van ziekteverzuim. Bovendien kunnen hernia’s operatief verwijderd worden die van de achterzijde uiterst moeilijk te opereren zijn. De methode is voor (top)sporters zeer geschikt door de geringe weefselbeschadiging en het snelle herstel.

Mondiale belangstelling
In Nederland is Rugkliniek Iprenburg de enige gespecialiseerde kliniek waar de operatiemethode wordt toegepast. Wereldwijd wordt de techniek in meer dan 20 landen uitgeoefend en als gebruikelijke zorg aangemerkt. In Nederland wordt de ingreep nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Door het specialisme en de positieve ervaringen weten patiënten uit de meest uiteenlopende landen de kliniek in Veenhuizen te vinden. Bij de officiële opening waren 50 neurochirurgen en orthopedisch chirurgen uit Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten aanwezig. Tijdens een tweedaagse meeting wisselden zij internationale ervaringen uit. Tevens werd een nieuw, door Iprenburg geïnitieerd web-based onderzoeksprotocol voor de PTED gepresenteerd.

Meer informatie: www.rugkliniek-iprenburg.nl, www.herniakliniek.nl

3 gedachten over “Rugkliniek Iprenburg trekt wereldwijd patiënten”

 1. Ik zou heel graag willen weten welke zorgverzekeing mijn hernia (opratie eventueel) zou vergoeden, in rugkliniek Iprenburg te Veenhuizen. Daar ik al twee jaar met pijn loop. Mijn verzekering zilverenkruis. vergoed niet. Bij voor baat dank.Martha.

  Beantwoorden
 2. Wie heeft ervaring met Menzis als zorgverzekering,
  Wat zijn de vergoedingen?
  Er zijn inmiddels al zoveel patienten behandeld in deze kliniek, met een zeer goed resultaat, begrijp ik, hoe is het dan mogelijk dat er meerdere zorgverzekeringen zijn die dit niet of maar gedeeltijk vergoeden?
  Mvg Wil

  Beantwoorden
 3. Ik heb 3 hernia operaties gehad in mijn onderrug, en vorig jaar een operatie gehad aan een wervel vernauwing ,ik heb ook een neurostymulator in mijn rug.
  Maar nogsteeds veel pijn in onderrug, niet lang kunnen staan, slecht slapen door gruwelijke krampen in onderbeen rechts, die steeds erger worden. Spuit gehad tussen mijn wervel.
  Niks helpt nu weer zwaardere medicatie, en mijn baan als buschauffeur kwijt door de krampen en de rugpijn.
  Heb een andere baan ,maar ook hier ondervind ik veel beperking,en pijn.
  En door medicatie heel de dag moe, en vroeg naar bed, en snachts weer gillend naast mijn bed door krampen en zenuwpijn die vaak 30minuten aanhoud.
  Ik ben ten einde raad.
  Arts wil niet meer operen in Tilburg, pijnpoli weet er ook geen raad mee, en neuroloog ook niet.
  Is er iemand die mij kan helpen?
  Dit is geen leven zo.
  24 uur per dag pijn en steeds krampen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie