Ruggenprik geeft meer zekerheid bij twijfel ziekte van Alzheimer

De ruggenprik moet worden opgenomen in de richtlijnen om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Vooral wanneer nog twijfel bestaat over de exacte diagnose, geeft de bepaling van biomarkers in de ruggenmergvloeistof veel meer zekerheid. Die conclusie trekt Petra Spies, arts-onderzoeker in het UMC St Radboud, op basis van onderzoek op Nederlandse geheugenpoli’s.

Of iemand de ziekte van Alzheimer heeft, wordt meestal vastgesteld aan de hand van dagelijkse symptomen, neuropsychologische tests en eventueel een MRI-scan van de hersenen. Meestal levert dat een duidelijke diagnose op. Bestaat er nog twijfel, dan kan na een ruggenprik in het hersenvocht van de patiënt naar biomarkers worden gekeken. Er is inmiddels voldoende bewijs dat de ziekte van Alzheimer betrouwbaar is vast te stellen aan de hand van enkele eiwitten, zoals amyloïd en tau.

Aangepaste diagnose
Petra Spies, arts-onderzoeker in het Alzheimer Centrum Nijmegen van het UMC St Radboud, heeft onderzocht hoe vaak de Nederlandse geheugenpoli’s gebruik maken van de mogelijkheid om de diagnose aan te scherpen met een ruggenprik. Spies: “Zestig procent van de artsen doet dat bij ongeveer vijf procent van de patiënten. In de meeste gevallen bevestigt de prik de aanvankelijke diagnose, maar bij ruim een kwart moet de diagnose toch nog worden bijgesteld. Wanneer er twijfel bestaat over de diagnose is een ruggenprik dus een waardevolle aanvulling.”

Toch maken lang niet alle artsen in zo’n situatie gebruik van de ruggenprik. Spies: “Misschien omdat het idee bestaat dat zo’n ruggenprik vaak met complicaties gepaard gaat. In mijn onderzoek kwam ik dat niet tegen. Hoofdpijn was de enige geregistreerde complicatie. Volgens de artsen zelf is de afwezigheid van een duidelijke richtlijn echter de voornaamste factor om geen ruggenprik te doen. Op basis van ons onderzoek vinden we dan ook dat de richtlijn voor Alzheimer op dit punt snel moet worden aangepast.”

Plaats een reactie