Roze stembusakkoord lijkt op handen

Er lijkt een ‘roze stembusakkoord’ op handen waarin politieke partijen afspreken om zaken als de afschaffing van de weigerambtenaar, de positie van homoseksuelen op religieuze scholen en verplichte voorlichting nu eindelijk snel te regelen. Dat bleek vrijdag 3 augustus 2012 tijdens COC’s Roze verkiezingsdebat in het debatcentrum De Rode Hoed.

De genoemde onderwerpen bleven de afgelopen jaren steeds liggen omdat partijen als CDA, ChristenUnie en SGP de noodzakelijke maatregelen blokkeerden. GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap deed tijdens het verkiezingsdebat een oproep om deze belangrijke kwesties voor de LHBT-gemeenschap vlot te trekken met een ‘roze stembusakkoord’.

In zo’n akkoord zouden nog vóór de verkiezingen heldere afspraken gemaakt moeten worden om deze zaken nu eindelijk te regelen. Sap’s voorstel kon rekenen op instemming van D66-lijsttrekker Pechtold en diverse andere deelnemende partijen. In samenwerking met het COC en onder begeleiding van scheidend COC-voorzitter Vera Bergkamp gaan de partijen de komende weken een plan opstellen.

Pechtold maakte tijdens het debat bekend dat D66 vrijdag een initiatiefwetsvoorstel tot afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar indiende. Ook dit voorstel kon rekenen op brede instemming van de deelnemende partijen.

Aan het debat werd deelgenomen door Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Jasper van Dijk (SP), Ronald Plasterk (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Hero Brinkman (DPK), Henk Krol (50Plus) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren).

COC-directeur Koen van Dijk lanceerde www.gayvote.nl, de roze ‘kieswijzer’ van COC in samenwerking met De Gay Krant. Uit de antwoorden van Kamerfracties op deze website blijkt dat er voor het eerst een grote Kamermeerderheid is voor een expliciet verbod op homodiscriminatie in artikel 1 Grondwet. Eerder drongen D66 en de PvdA aan op deze maatregel.

Het COC plaatste het Amsterdamse Gay Pride weekend in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen, met naast het verkiezingsdebat en de lancering van www.gayvote.nl een canal-pride boot met als motto ‘Stem roze!’. De boot was herkenbaar aan een enorm roze stempotlood.

Meer roze standpunten en kandidaten vind je op www.gayvote.nl.

Plaats een reactie