Rotterdam gezondste stad van Nederland in 2020

In de maand november 2011 staat de Rotterdammer centraal bij het vinden van oplossingen om zijn eigen gezondheid te verbeteren. Tijdens de theatrale conferentie ‘Rotterdam Health & Happiness 2020’ praat en beslist het publiek mee over verbeteringen in hun eigen leefomgeving die een bijdrage leveren aan een gezonder en gelukkiger Rotterdam. Joachim Robbrecht maakt dit theater op het snijvlak van wetenschap, actualiteit en fictie naar aanleiding van de bevolkingsonderzoeken ERGO en Generation R van Erasmus MC, in samenwerking met Productiehuis Rotterdam.

Regisseur Joachim Robbrecht: “Rotterdam is de ongezondste stad van Nederland. Wie zou daar geen verandering in willen brengen? De vraag voor velen is echter: hoe en waar moet ik beginnen? Rotterdam Health & Happiness 2020 geeft inwoners van Rotterdam de kans om een inhaalslag te maken. Onder begeleiding van acteurs en wetenschappers gaan deelnemers ideeën verzamelen, plannen maken en lobbyen met als doel om van Rotterdam in 2020 de gezondste stad van Nederland te maken.”

De theatrale conferentie bestaat uit elf bijeenkomsten in de Rotterdamse Schouwburg, het Erasmus MC, het Havenziekenhuis en het Rotterdamse Stadhuis. Tijdens elke bijeenkomst komt een van de volgende thema’s aan de orde: lucht, voedsel, werk en sociale cohesie. Het publiek wordt bij aanvang verdeeld in vier groepen: overheid, burgers, bedrijfsleven of wetenschap. Met behulp van enkele attributen om zich nog beter te kunnen inleven in zijn rol, zoekt de deelnemer naar de ultieme oplossing voor het gezondheidsvraagstuk dat die avond centraal staat. Vervolgens gaat hij met deelnemers uit de andere groepen in onderhandeling om zijn plannen te realiseren. Vanuit deze verbinding komen zij dan tot veranderingen die de gezondheid het beste bevorderen en waarin de verschillende groeperingen zich tegelijkertijd herkennen.

Van elke bijeenkomst wordt een conferentieverslag openbaar gemaakt op de conferentiesite www.rhh2020.nl. Beleidsmakers, politiek en wetenschappers kunnen zo alle relevante oplossingen die uit de conferentie naar voren komen gebruiken bij de ontwikkeling van hun plannen voor de toekomst van Rotterdam. In samenwerking met Brains@Work vinden begin november enkele try-outs plaats van de theatrale conferentie. Het publiek bestaat dan uit leerlingen van het voortgezet onderwijs die vanuit hun jeugdige enthousiasme hun gedachten laten gaan over oplossingen voor de gezondheid van Rotterdam.

Joachim Robbrecht woont en werkt als schrijver, acteur en regisseur in Rotterdam. Na het afronden van zijn regieopleiding werkte hij aan een serie voorstellingen over Nederlandse sociale en culturele fenomenen die hij becommentarieert in poëtische voorstellingen met een satirische inslag. Bij Productiehuis Rotterdam maakte hij de voorstelling Rosto in Turansureishon. Joachim Robbrecht won in 2006 de Ton Lutz prijs voor Adam in Ballingschap en in 2011 de Charlotte Köhler prijs.

De hele maand november heeft Café Floor het Health & Happy menu (à €27,50) met smakelijke gerechten die gebaseerd zijn op de wereldwijde bestseller van voedingswetenschapper Walter Willet Eet, drink en blijf slank & gezond. Walter Willet hield al een lezing over zijn inzichten op dit gebied tijdens de Erasmus MC lezing over wetenschap en mensen Lof der Geneeskunst op vrijdag 23 september jongstleden. Erasmus MC organiseert in de tweede helft van 2011 en begin 2012 diverse activiteiten onder de noemer ‘Het Familiealbum’, waarin de bevolkingsonderzoeken ERGO en Generation R centraal staan. Meer informatie hierover vindt u op www.erasmusmc.nl/familiealbum.

De première van Rotterdam Health & Happiness 2020 vindt plaats op vrijdag 11 november om 20.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg. Het thema van die avond is ‘lucht’. Voor alle speeldata zie: www.rhh2020.nl/data.

Kaarten kunnen worden besteld via Productiehuis Rotterdam: www.productiehuisrotterdam.nl. Twitter mee via: #RHH2020.

Plaats een reactie