Romantische idealen staan echte liefde in de weg

Liefde op het eerste gezicht, waarna het leven nog lang en gelukkig is. Op Valentijnsdag ontmaskert cultuurfilosoof Jan Drost ons denken over dit ideaalbeeld. Hij laat aan de hand van filosofen en schrijvers zien hoe allerlei geromantiseerde ideeën over liefde in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken, zowel ten goede als ten kwade.

Daarom is het volgens Drost goed na te denken over de liefde. Het goed om romantische idealen die de liefde in de weg staan te ontmakseren. Zo heeft echte liefde een kans.

Denken kan ons vermogen tot liefhebben een goede dienst bewijzen, bijvoorbeeld door het ontmaskeren van romantische idealen die onze liefde in de weg staan, zo niet onmogelijk maken.

Veel liefde gaat verloren aan romantiek en misverstand. Maar wij zijn vrijer dan we veronderstellen. En wij kunnen zoveel beter, zoveel mooier, ook in de liefde. Vooral in de liefde.

Jan Drost (1975) is schrijver en filosoof. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en schrijft voor nrc.nex .

– Boek: Jan Drost, Het romantisch misverstand
– Interview: Jan Drost, “Liefde is… een beter mens willen zijn.”

Sprekers Actualiteitencollege
– Jan Drost (1975) is schrijver en filosoof gespecialiseerd in de filosofie van de liefde.
– Leon Wecke, polemoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen
– Elianne Keulemans, hoofd van het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider

Deelname
Gratis deelname. Inschrijven is niet nodig.

Datum, tijd, locatie
Datum: dinsdag 14 februari 2012
Tijd: 12.45 – 13.45 uur
Locatie: Hal Erasmusgebouw Radboud Universiteit, Erasmusplein 1, Nijmegen |

Plaats een reactie