Roel van Velzen opent groeipolikliniek in Tergooi

Roel van Velzen opende donderdag 14 april 2011 de nieuwe groeipolikliniek van Tergooiziekenhuizen. Op de groeipolikliniek kunnen kinderen terecht die erg klein blijven of juist heel hard groeien. De polikliniek is ook bedoeld voor kinderen bij wie de puberteit vroeg intreedt, of laat, of helemaal niet.

Roel van Velzen opent de groeipolikliniek. (foto Kees Boelhouwer, Tergooiziekenhuizen)

Roel van Velzen
Elk jaar komen rond de 250 kinderen naar Tergooiziekenhuizen met vragen over hun groei en het verloop van hun puberteit. Een aantal van deze kinderen was aanwezig tijdens de feestelijke opening van de groeipoli. Ze verzamelden zich met de andere genodigden in het restaurant van Tergooi Hilversum en werden verrast door de muziek van ‘special guest’ Roel van Velzen, die met zijn band Van Velzen belangeloos optrad. Ook kregen ze een film over de groeipoli te zien.

Op één dag
Dr. Gerdine Kamp, kinderarts in Tergooi en gepromoveerd op groeistoornissen bij kinderen, weet dat afwijkingen in de groei en een vroege of juist late puberteit een enorme emotionele impact hebben op kinderen. Kinderen willen niet anders zijn dan hun leeftijdgenoten. Gelukkig kunnen 8 op de 10 kinderen na hun bezoek aan de groeipoli worden gerustgesteld, Soms is vervolgonderzoek nodig, zoals laboratoriumonderzoek om te onderzoeken of een onderliggende ziekte de oorzaak is van de groeistoornis. Zo weten de kinderen en hun ouders snel waar ze aan toe zijn.

Het gaat om wie je bent
De ouders van het kind krijgen eerst een vragenlijst toegestuurd. Daarna doet een ervaren verpleegkundige allerlei metingen in een speciale meet- en weegkamer in Tergooi Hilversum. Eventueel wordt nog een handfoto gemaakt om de botrijping te beoordelen. Aan het eind van alle onderzoeken geeft de kinderarts tekst en uitleg. Gerdine Kamp: ‘Ik leg dan de voor- een nadelen uit van eventuele behandelingen. Ook probeer ik duidelijk te maken dat levensgeluk niet bepaald wordt door een centimeter meer of minder. Het gaat er niet om hoe groot je bent, maar wie je bent. Iemand die dit elke dag weer laat zien, is Roel van Velzen. Daarom ben ik ook zo blij dat hij de opening van onze groeipoli wilde verrichten.’

Rotary Hilversum
Dankzij een gift van de Rotaryclub Hilversum beschikt de groeipoli over een bijzondere spanwijdtemeter die de verhoudingen tussen de armen en benen inzichtelijk maakt. Hoe deze meting in zijn werk gaat, kunt u zien op www.tergooikindergeneeskunde.nl.

Plaats een reactie