Rode Kruis Ziekenhuis gaat in het weekend operen

0
524

Zaterdag opname, dezelfde dag opereren en zondag weer naar huis. Dat is het idee achter de weekendoperaties in het Rode Kruis Ziekenhuis. Zaterdag 12 juni is de aftrap. Het ziekenhuis komt hiermee tegemoet aan de wens van de patiënt om steeds meer buiten kantoortijden van zorg gebruik te maken. Gunstige bijkomstigheid: het verkort de wachtlijsten.

Wachtlijst verkorten
Erwin van Til, manager OK en anesthesiologie: “We starten met een proefperiode van vier weken. Het idee is eigenlijk ontstaan uit de wens om de wachtlijst voor bepaalde operaties terug te brengen. Opereren in het dichtstbijzijnde ziekenhuis is niet langer vanzelfsprekend. Is de wachtlijst elders korter, dan is de keuze vaak snel gemaakt. Het initiatief dient dus meerdere doelen. Na vier weken gaan we met elkaar om tafel om het te evalueren. Bevalt het, dan komt er mogelijk een vervolg.”

Geplande operaties
Niet alle operaties worden in het weekend uitgevoerd. Het betreft hier kleine ingrepen onder volledige narcose, zoals een liesbreuk of galblaas operatie. Het gaat om geplande operaties. Spoedingrepen gaan gewoon door zoals dat altijd gebeurt.

Beter bedienen
In toenemende mate komt het Rode Kruis Ziekenhuis met initiatieven om de zorgconsument ook buiten kantoortijden en in de buurt te bedienen. Zo startte recent de avondpoli voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, MKA chirurgie ziet en behandelt patiënten eens per maand in de avonduren en in Castricum is onlangs een RKZ prikpost geopend.