Rode Kruis stuurt noodhulpteam naar Libische grens

Vandaag is een Benelux noodhulpteam (Emergency Response Unit) van het Rode Kruis naar het Libisch grensgebied met Tunesië vertrokken. Het team voegt zich bij de hulpverleners van de Tunesische Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis die actief betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen uit Libië.

Bij het Tunesische vluchtelingenkamp van Shoucha, gelegen op zo’n 10 kilometer van de Libische grens, zal het Rode Kruis team voor extra ondersteuning zorgen. Daarnaast werkt het Rode Kruis aan de bouw van een tweede opvangkamp dat door het Internationale Rode Kruis en de Tunesische Rode Halve Maan zal worden gerund.

Het Benelux noodhulpteam wordt geleid door Vlaming Frank Warnier en omvat verder nog een Luxemburgse, een Nederlandse en een Franse Rode Kruis hulpverlener. Het team is gespecialiseerd in de distributie van noodhulpgoederen in rampgebieden en zal zich dan ook specifiek richten op de verdeling van voedsel en hulpgoederen aan de vluchtelingen. Het team wordt voor maximaal vier maanden uitgestuurd.

Eerder stuurde het Nederlandse Rode Kruis, samen met het Rode Kruis-Vlaanderen, voor 370.000 euro aan noodhulpgoederen naar het gebied aan de Libische grens. Vorig weekend vloog een Antonov 12 vrachtvliegtuig drie maal op en neer naar Djerba (Tunesië), om onder andere 80 grote multifunctionele tenten, 20 ziekenhuistenten, ongeveer 1.500 slaapmatten, 9.300 dekens en 3.000 waterjerrycans (10l) te distribueren. In totaal is 37 ton aan noodgoederen naar het gebied gevlogen.

Plaats een reactie