Rode Kruis geeft gratis online EHBO-cursus tijdens vakantieperiode

Heel Nederland kan vanaf maandag 20 juni 2011 tot en met 31 augustus een gratis online EHBO-cursus volgen via www.rodekruis.nl. Het Rode Kruis biedt de EHBO-cursus deze zomer gratis aan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten wat te doen bij zeven veelvoorkomende ongevallen, zoals een brandwond of verslikking.

Ook geeft het Rode Kruis op haar website tien specifieke Eerste Hulp-tips voor vakantiegangers. Zo vertellen de tips wat te doen bij een kwallenbeet, zonnesteek of insectenbeet. Het Rode Kruis kan de online EHBO-cursus, die normaal € 12,95 kost, gratis aanbieden dankzij de Nationale Postcode Loterij die tevens 500 prijzen verloot onder degenen die zich voor 31 augustus aanmelden voor de cursus.

Les van Irene Moors
Drie op de vier Nederlanders weet onvoldoende wat te doen bij kleine ongevallen als verslikking, snijwonden en botbreuken, zo bleek uit eerder onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het Rode Kruis. Reden voor het Rode Kruis om in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij de online EHBO-cursus deze zomer tijdelijk gratis aan te bieden.

De online snelcursus EHBO duurt ongeveer een uur. Rode Kruis ambassadeur Irene Moors neemt de deelnemers stap voor stap mee door de Eerste Hulp-theorie. Deelnemers krijgen daarnaast simulaties van ongevallen te zien waarbij ze zelf opdrachten tot Eerste Hulp-handelingen moeten geven. Hierdoor leren ze op een simpele manier wat te doen bij veelvoorkomende ongevallen.

Kwallenbeet: wat te doen?
Om strandgangers, zonaanbidders en wandelaars nog wat extra tegemoet te komen, geeft het Rode Kruis op haar website tien specifieke Eerste Hulp-tips voor vakantiegangers. Tijdens de zomerperiode en op vakantie komen veel mensen in aanraking met allerhande zomerse kwalen en ongemakken. Insectensteken en kwallenbeten zijn de grote boosdoeners op het strand, op de voet gevolgd door snijwonden van achtergebleven glaswerk en schelpen. Zo adviseert het Rode Kruis bij een kwallenbeet de plek van de beet niet aan te raken en de beet te bedekken met droog zand, zout, suiker of azijn. Hierdoor wordt de gifstof minder actief. De tips geven verder raad bij onder andere reisziekte, zonnebrand, hoogteziekte en blaren.

Ook de symptomen van zomerse ongemakken komen in de Eerste Hulp-tips voor vakantiegangers aan bod. Zo kun je van een zonnesteek duizelig of misselijk worden en hoofdpijn of braakneigingen krijgen. Het Rode Kruis adviseert uit de zon te gaan en de hulpdiensten te waarschuwen. Een koude doek op het hoofd, in de lies en de oksels helpt om de warmtehuishouding weer enigszins op orde te brengen.

EHBO-kennis Nederland beneden peil
Dat het slecht is gesteld met de Eerste Hulp-kennis in Nederland, stelde het Rode Kruis al eerder aan de kaak. In Nederland beschikt slechts één op de 30 personen (3,2%) over aantoonbare Eerste Hulp-vaardigheid[1]. Uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis in 2009 bleek dit niveau vergelijkbaar met landen als Servië (3%), Kirgizië (1,2 %) en Azerbeidzjan (0,6%) tegenover 80% in landen als Duitsland en Oostenrijk[2].

Samenwerking Nationale Postcode Loterij
Het Nederlandse Rode Kruis wordt al sinds 1996 gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Dankzij alle deelnemers van de loterij heeft het Rode Kruis sindsdien in totaal 52,8 miljoen euro aan verschillende projecten kunnen besteden, waarvan in 2011 een bijdrage van 4,9 miljoen euro. Dankzij deze bijdrage kan het Rode Kruis hulpverlening geven daar waar het nodig is in meer dan 30 landen en aan meer dan 600.000 hulpbehoevenden in Nederland.

[1] Als norm is genomen het Diploma Eerste Hulp dat door het Oranje Kruis wordt uitgegeven en de BHV certificaten Levensreddende Handelingen die door een aantal andere organisaties worden uitgegeven.
[2] Het rapport ”First aid for a safer future – Focus on Europe” is in september 2009 uitgebracht door de Internationale Federatie van het Rode Kruis en het Europees Referentie Centrum voor Eerste Hulp Onderwijs.

Plaats een reactie