Rode Kruis gaat huizen daklozen ramp Japan van huishoudelijke apparatuur voorzien

De eerste 36 tijdelijke woningen, door de Japanse overheid gebouwd en bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan, zijn vandaag gereed. Om de Japanners die hun huis hebben verloren te helpen hun leven weer op te bouwen, gaat het Rode Kruis de huishoudelijke apparatuur leveren voor de in totaal 70.000 tijdelijke woningen. Het Rode Kruis zal ieder huis van een koelkast, wasmachine, magnetron, rijstkoker, waterkoker en televisie voorzien.

De eerste familie nam hun tijdelijke woning met apparatuur vandaag in Rikuzentakata in ontvangst. Woordvoerder Eva Smits van het Nederlandse Rode Kruis sprak daar met Kimie Yamada en haar twee dochters Ayane (10) en Yuma (13), die voor het eerst hun nieuwe woning betraden. Kimie Yamada: “Ik ben blij dat het een stevig huis is. Ik voel me gezegend, maar ook schuldig ten opzichte van alle anderen die hun huis en dierbaren hebben verloren. Mijn hart gaat naar hen uit.”

De prefab huizen staan in Rikuzentakada in het Iwate district. In totaal zal de Japanse overheid 70.000 tijdelijke woningen bouwen, waarmee honderdduizenden ontheemden voorlopig onderdak krijgen. Door de aardbeving en tsunami zijn meer dan 150.000 huizen deels of volledig verwoest. Nog steeds verblijven ruim 170.000 mensen in opvangcentra. Door de grootscheepse verwoesting van het land en infrastructuur en al het puin dat nog verwijderd moet worden, wordt verwacht dat de ontheemde families nog maandenlang niet naar hun oorspronkelijke woonplaats kunnen terugkeren. Het Rode Kruis biedt noodhulp door het uitdelen van medicijnen en kleding, maar ook door het verbeteren van het sanitair en bieden van psychosociale hulp.

Sinds de ramp heeft het Rode Kruis met 579 medische teams noodhulp verleend aan de slachtoffers. Nog eens 163 teams worden momenteel gereed gebracht om de hulpverlening te continueren. Duizenden medische hulpverleners en vrijwilligers uit het Rode Kruis netwerk van 92 ziekenhuizen hebben wekenlang geholpen met het evacueren en behandelen van gewonden, zowel met mobiele klinieken als in ziekenhuizen en in opvangcentra. Daarnaast verleent het Rode Kruis hulp aan de ontheemden die nog van huis en haard verstoken zijn. Sinds de ramp zijn twee speciale centra geopend die psychologische ondersteuning bieden aan de vele getraumatiseerde slachtoffers. Met hetzelfde doel zijn eveneens 6 speciale teams gemobiliseerd die in het getroffen gebied psychosociale hulp bieden.

Het Japanse Rode Kruis heeft tot nu toe meer dan 125.000 dekens uitgedeeld, net als 183.000 kledingstukken, 26.000 noodhulppakketten en 11.000 slaapmaterialen.

Plaats een reactie