Robert ten Brink opent unieke Huiskamer in Emma Kinderziekenhuis AMC

Robert ten Brink, tv-presentator en ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds opent op donderdag 20 mei de eerste fase van de Ronald McDonald Parade in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Het gaat om een unieke Huiskamer bij de afdeling Zuigelingen, onderdeel van een groot project om de zorg voor (ernstig) zieke kinderen en hun familie te verbeteren.

Opzet van de Ronald McDonald Parade is op diverse plaatsen in het Emma Kinderziekenhuis AMC de ‘buitenwereld’ naar binnen te halen. Er komen allerlei ruimtes om het verblijf voor kinderen, vriendjes en familie aangenamer te maken: plekken om te spelen, feest te vieren en samen te eten, een bioscoop, computerfaciliteiten.

De nieuwe Huiskamer voor ouders die Robert ten Brink opent, heeft iets weg van een prieel. Er staan tafels en comfortabele stoelen, een tuinhek eromheen, indirecte verlichting. Op de wand is een afbeelding aangebracht van een tropisch bos, ruim acht meter lang. Afhankelijk van de kijkhoek verschijnen en verdwijnen dieren.

Vooruitgang
In de afgelopen 25 jaar is enorme vooruitgang gemaakt in de aanpak van ernstige ziektes bij kinderen. Veel aandoeningen waaraan kinderen vroeger overleden, zijn nu behandelbaar. Ook in hun begeleiding is veel veranderd. Juist voor kinderen die vaak of langdurig naar het ziekenhuis moeten, is het belangrijk dat hun ontwikkeling zo gewoon mogelijk verloopt. Het ziekenhuis mag geen afgesloten omgeving zijn. Er moet verbinding zijn tussen binnen- en buitenwereld; ruimte voor afleiding en ontspanning, om te leren, om met vriendjes te spelen.

Bij dat inzicht sluit de Parade aan. De realisatie ervan gaat gelijk op met de vernieuwbouw van het Emma Kinderziekenhuis zelf. Het gehele kinderziekenhuis wordt momenteel verbouwd naar de nieuwste inzichten in de academische kindergeneeskunde.

Voor de financiering van de faciliteiten op de Parade, begroot op 2 miljoen euro, is de Stichting Familieverblijf Emma Kinderziekenhuis AMC medeverantwoordelijk. Zij is tevens financier van het Ronald McDonald Huis bij dit Amsterdamse ziekenhuis.

Het Ronald McDonald Huis, in 1985 het eerste in Europa, bestaat dit jaar een kwart eeuw. De realisatie van de eerste fase van de Ronald McDonald Parade markeert dit zilveren jubileum. De Parade is over drie jaar voltooid.

Plaats een reactie