RKZ oogartsen waarschuwen voor vuurwerk met filmpje op Youtube

0
718

Elk jaar neemt het aantal slachtoffers met oogletsel door vuurwerk toe. Het Rode Kruis Ziekenhuis behandelde afgelopen jaar circa tien slachtoffers. Ook landelijk liegen de cijfers er niet om. Genoeg aanleiding voor de RKZ oogartsen om actie te ondernemen. Ze lieten een confronterend filmpje maken met medewerking van een vuurwerkslachtoffer.

Ieder jaar turven de Nederlandse oogartsen het aantal slachtoffers. Landelijk werden afgelopen jaarwisseling 297 patiënten behandeld.

Een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 47 patiënten hielden er permanent verminderd zicht aan over, van wie zelfs 25 volledig blind werden.

Aanvullend op de film roepen de oogartsen op tot het gebruik van een vuurwerkbril. Dit sluit aan bij de landelijke campagne vanuit het NOG, Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. “Jaarlijks zien we veel ernstig gewonde patiënten binnen komen. Landelijk wordt drie procent van het totale aantal oogletsels veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Extra schrijnend is dat vaker omstanders dan de mensen die het vuurwerk aansteken, slachtoffer worden. Dat heeft ons er toe gebracht om mensen extra te waarschuwen met behulp van het filmpje”, aldus Erik Flipsen, oogarts in het Rode kruis Ziekenhuis.