RKZ onderzoekt telemonitoring obesitas patiënten

Chirurgen van de obesitas-poli in het Rode Kruis Ziekenhuis starten 1 juli een onderzoek naar het effect van tele-monitoring. Twintig mensen met obesitas die in aanmerking komen voor een operatie, krijgen een speciale, digitale weegschaal mee naar huis. De weegschaal wordt aangesloten op de eigen computer en geeft het gewicht en BMI op een beveiligde webpagina weer.

Het wegen start voor de operatie en duurt tot 1 jaar daarna. De bedoeling is dat patiënten zichzelf minstens een keer per week wegen. Chirurgen van het RKZ kunnen via de webpagina op afstand volgen hoe het met de patiënten gaat en waar nodig tips en adviezen geven.

Begeleiding voor en na
Het onderzoek moet aantonen of deze aanpak iets toevoegt aan het hele traject voor obesitaspatiënten. Dat bevat niet alleen een operatie, maar ook een goede begeleiding daarvoor en daarna. Voor deze voor- en nazorg werkt het RKZ al samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek, dat onder meer psychosociale hulp biedt bij het veranderen van de leefstijl. Dat vergroot de kans op blijvend afvallen aanzienlijk.

Youw8
Voor het onderzoek naar het monitoren op afstand wordt samengewerkt met het bedrijf Inotive Solutions BV uit Nuenen. Dit bedrijf beheert het Youw8 digitale platform, gespecialiseerd in gewichtscontrole via de internetweegschaal. Ruim 15.000 mensen maken hier gebruik van.

Plaats een reactie