In september 2012 vindt voor de derde keer de Week tegen Eenzaamheid plaats. Net als vorig jaar zal samenwerkingspartner RKK aandacht besteden aan dit maatschappelijke probleem op radio, televisie en internet. Onder het motto: ‘Kom de deur uit’, wil Coalitie Erbij met de Week tegen Eenzaamheid 2012 mensen oproepen om hun huis uit te komen, activiteiten te gaan ondernemen en elkaar te ontmoeten. RKK legt de focus deze week op eenzaamheid in verzorgingstehuizen met de korte film Thuiskomen.
Voor veel ouderen is de verhuizing naar een kamer in een verzorgingshuis een schrikbeeld. Uit je vertrouwde omgeving overgaan naar een kamer in een instelling. Nieuwe mensen, nieuwe verzorgers. Kun je daar ooit een thuis vinden?
Thuiskomen – trailer
De meermalen gehoorde uitspraak ‘er is niemand met wie ik een gesprek kan voeren’ vormde voor documentairemaker Bernard Bussemaker (o.a. Katie van de Oudegracht) uit Amersfoort het startpunt voor deze film. Hij schreef het script met in gedachten de vraag in hoeverre vooroordelen ten opzichte van andere bewoners de integratie in het huis in de weg staan. Hoe vind je als oudere je plek in deze georganiseerde woonomgeving, zonder je aan te passen aan een algemene norm? Dit belangrijke thema werd omarmd door een aantal ouderenorganisaties en -fondsen. Samen met speelfilmregisseur Tess Löwenhardt (o.a. Bloesem) benaderde Bussemaker producent Nachtzon Media (o.a. God in de Lage Landen) in Hilversum, die de uitdaging aanging.
Over het leven in een verzorgingshuis is nog weinig filmdrama gemaakt. De makers hopen met een mooie korte film op festivals en televisie een ruim publiek te bereiken. Maar de film heeft een belangrijk tweede vertoningsgebied; namelijk die van de verzorgingshuizen zelf. Daar zal de film, voorzien van een gesprekshandleiding, gebruikt worden om bewoners en personeel met elkaar in gesprek te laten gaan over het ‘thuiskomen’ in hun nieuwe omgeving.
Hoofd RKK, Leo Fijen: ‘Eenzaamheid is de schreeuw om aandacht voor elkaar. RKK kan juist in de aandacht voor oudere mensen laten zien dat het om barmhartigheid gaat. Wil je er zijn voor de ander en heb je er wat voor over om de ogen van de ander te ontmoeten en te luisteren naar zijn of haar verhaal. RKK vindt het belangrijk de dialoog met de samenleving aan te gaan. Eenzaamheid is misschien wel het belangrijkste taboe van dit moment.’
Vrijdagavond 27 januari 2012 was deze bijzondere film voor het eerst te zien op een bijzondere locatie. ‘Thuiskomen’ is afgelopen september opgenomen in verzorgingshuis De Koperhorst in Amersfoort en precies op die locatie gaat de film feestelijk in première. Leo Fijen, hoofd RKK interviewt de hoofdrolspelers Eric van der Donk (o.a. Oud Geld) en Wim van Rooij (o.a. De Nieuwe Comedie). Annemarie Prins (o.a. Annie) is te zien in een bijrol.