Rituximab even effectief als cyslofosfamide maar zonder de zware bijwerkingen

Nieuw geneesmiddel voor ernstige nierziekte. Vandaag, 15 juli 2010, verschijnt in het prestigieuze tijdschrift de New England Journal of Medicine een studie naar een nieuw geneesmiddel voor een ernstige nierziekte, veroorzaakt door bloedvatontsteking. In deze studie, die door de National Health Service Foundation (UK) gesponsord werd, werden patiënten met bloedvatontsteking behandeld met het middel Rituximab, met zeer goed resultaat.

Het middel werd vergeleken met de standaardbehandeling voor deze ziekte, te weten Cyclofosfamide. Cyclofosfamide is een celremmer (cytostaticum) die vooral voor kwaadaardige aandoeningen gebruikt wordt. Dit middel is gebleken erg effectief te zijn voor bloedvatontsteking, maar de behandeling van deze ziekte gaat gepaard met zeer ernstige bijwerkingen, in de zin van ernstige infecties en bij langdurig gebruik het optreden van kwaadaardige aandoeningen zoals blaaskanker.

Het nieuwe middel, Rituximab, is een middel die dit soort bijwerkingen niet geeft. Rituximab behoort tot de biologicals. Biologicals zijn geneesmiddelen die met de allernieuwste technieken gemaakt worden en die in tegenstelling tot de oudere geneesmiddelen heel selectief een bepaald eiwit of cel kunnen uitschakelen. In het geval van Rituximab worden de B-cellen uitgeschakeld. B-cellen zijn cellen van het afweersysteem die bij bloedvatontsteking een zeer belangrijke rol spelen.

Uit onderzoek van de groep van Cohen Tervaert in Maastricht is gedurende de afgelopen 25 jaar hard gewerkt om de rol van deze cellen te ontrafelen bij het ontstaan van de ziekte. Uit dit onderzoek is gebleken dat deze cel zeer belangrijk is. Vandaar dat een grote internationale studie naar Rituximab gedaan is waar, behalve de onderzoekers van de Klinische Immunologie uit Maastricht, ook onderzoekers uit Engeland, Zweden, Tsjechië en Australië hebben meegedaan.

In de studie werd aangetoond dat cyclofosfamide grotendeels vermeden kon worden door vier injecties met Rituximab toe te dienen. In de studie werd aangetoond dat Rituximab net zo effectief is als cyclofosfamide infusies in het bestrijden van de ziekte.

Dit is een belangrijke doorbraak voor een zeer ernstige aandoening, die als hij niet op tijd behandeld wordt, vaak tot nierfalen leidt, waarvoor dan kunstnierbehandeling en/of niertransplantatie noodzakelijk is.

Het nieuwe geneesmiddel heeft echter een belangrijk nadeel. Het behoort tot de zogenaamde dure geneesmiddelen en vergoeding voor dit geneesmiddel is nog niet geregeld in Nederland.

Plaats een reactie