Risico’s in zicht

Deze week was een drukke week voor mij. Het Kamerdebat over Q-koorts en de brand in Moerdijk vonden plaats; in beide dossiers spelen gezondheidsrisico’s een hoofdrol. Onduidelijkheid over deze risico’s voert in Moerdijk de boventoon.

Ook minister Schippers gaf toe dat “we weten dat we het niet weten”. Een eerlijk antwoord en ik weet dat ze druk bezig is om wél te weten te komen wat de risico’s zijn.

De GGD’en hebben veel kennis van gezondheidsrisico’s en het is fijn om iets te kunnen doen tijdens een ramp. Toch adviseren we liever eerder over gezondheidsrisico’s. Vóórdat zo’n chemische fabriek een vergunning krijgt bijvoorbeeld, of vóór de bouw van een megastal.

Gemeenten kunnen zo’n advies aan de GGD vragen, maar doen dat nog te weinig. Jammer, want het kan veel ellende voorkomen. Zo’n GGD-advies mag iedereen inkijken. Zo kunt u ook inzicht krijgen en houden in de gezondheidsrisico’s in uw omgeving. En onze minister, die hoeft dan hoop ik niet meer te zeggen dat ze het niet weet.

Laurent de Vries
Laurent de Vries is directeur van GGD Nederland, de koepelorganisatie van de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten in Nederland.

Plaats een reactie