De glazen voorgevulde spuit van het pneumokokkenvaccin Vaxneuvance kan breken bij de vingergreep en/of de tip. Hierdoor kunnen snij- of prikwonden optreden. Het advies is om de voorgevulde spuit voor gebruik te controleren op breuken en niet te gebruiken als een breuk zichtbaar is. Ook raadt medicijnautoriteit CBG zorgverleners aan om voorzichtig te zijn met spuiten die er niet gebroken uitzien.
Vaxneuvance
Vaxneuvance is een vaccin dat beschermt tegen pneumokokkenziekte bij kinderen vanaf 6 weken en volwassenen. Het is verkrijgbaar als suspensie voor injectie in een voorgevulde spuit. De breuken in de spuiten hebben te maken met een stap in het productieproces. De fabrikant heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit probleem zich bij toekomstige batches herhaalt. Maar de Vaxneuvance-spuiten die momenteel op de markt zijn, kunnen dit probleem nog wel hebben.
Advies aan zorgverleners
- Dien Vaxneuvance toe volgens de instructies uit de productinformatie.
- Controleer de spuit voor gebruik op breuken. Doe dit terwijl de spuit nog in de verpakking zit én nadat u de spuit uit de verpakking hebt gehaald.
- Gebruik de spuit niet als u een breuk ziet of vermoedt.
- Gebruik de spuit voorzichtig als er geen breuken te zien zijn. Gebruik geen buitensporige kracht bij het klaarmaken en toedienen van het vaccin.
Brief met risico-informatie
De handelsvergunninghouder Merck Sharp & Dohme B.V. heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar de zorgverleners die het vaccin gebruikt hebben of in de nabije toekomst spuiten van deze batch gaan gebruiken.