Rijnland Ziekenhuis behaalt wederom het ‘roze lintje’

BorstkankerVereniging Nederland (BVN) heeft het Rijnland Ziekenhuis beloond met het roze lintje. Dit lintje is voor borstkankerpatiënten een teken dat het ziekenhuis voldoet aan de gestelde eisen van BVN.

BorstkankerVereniging Nederland (BVN) heeft op haar website de ‘Monitor’ staan. De Monitor combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Patiënten krijgen op basis van postcode en criteria die voor hen belangrijk zijn een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in de buurt.

Daarnaast heeft BVN 13 criteria opgesteld die belangrijk zijn voor een borstkankerpatiënt. In de Monitor zijn de ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria met een lintje gemarkeerd: Rijnland Ziekenhuis heeft weer het lintje behaald!

Het Rijnland Ziekenhuis heeft speciaal voor borstkankerpatiënten een zgn. zorgpad mammacare oftewel de mammapoli opgericht. Kortgezegd betekent dit dat alle diagnostiek op één gang zit en de patiënt niet meer van afdeling naar afdeling hoeft. Chirurg Anneke Zeillemaker en haar collega’s ontvangen wekelijks zo’n zeventien nieuwe vrouwen maar ook een enkele man op de mammapoli die te maken krijgen met borstkanker. “Juist daarom – en omdat het belangrijk is om zo snel mogelijk te behandelen – hebben we de borstkankerzorg zo georganiseerd dat mensen al bij het eerste consult de uitslag krijgen. Door goed teamwork laten we de patiënten zo kort mogelijk in onzekerheid, zonder af te doen aan de kwaliteit van zorg. Behalve in die gevallen waarin de medische situatie meer onderzoek vraagt, gaat elke patiënt naar huis met een uitslag. Na een programma van pakweg anderhalf uur dat bestaat uit anamnese, lichamelijk onderzoek, een mammografie, een echografie, een punctie en cytologisch onderzoek krijgt de patiënt aan het eind de diagnose en een behandelplan te horen. De onzekerheid, dat is voor zowel de vrouwen als voor de mannen het ergste en daar houden wij rekening mee!”

Plaats een reactie