Rijangst? Je kunt er iets aan doen!

Esther vindt autorijden leuk, zolang ze de snelweg maar niet op hoeft. Door een bijna-ongeluk jaren geleden slaat daar de paniek in volle hevigheid toe. Paul baalt ervan dat hij niet meer alleen durft te rijden uit angst voor een aanval van duizeligheid. Anouk heeft al zo lang niet meer gereden dat ze zich amper kan voorstellen dat ze het nog kan.

Zij zijn geen uitzonderingen: een half miljoen tot een miljoen Nederlanders heeft wel een rijbewijs, maar maakt er geen gebruik van. En dat is niet nodig, stelt Yvette van der Pas in haar boek Rijangst.

Bang voor autorijden
Om uiteenlopende redenen zijn heel veel mensen bang voor autorijden. Zij gaan de weg niet meer op, of kiezen voor een omweg om zo verkeerssituaties zoals tunnels, bruggen of de snelweg te vermijden. Toch hoor je hier zelden iemand over praten. Hoe kan dat? Van der Pas: “De schaamte om niet te durven rijden, terwijl je het wél kunt, is vaak groot.” Als gedragstherapeut en ervaringsdeskundige schreef zij een praktisch boek voor iedereen die een rijbewijs heeft, maar de weg niet of niet meer op durft.

Met kleine tussenstappen naar het uiteindelijke doel
Rijangst is een zelfhulpboek. De auteur laat de lezer stap voor stap werkbladen invullen en zo zelf een oefenprogramma opstellen. Dit programma moeten ze vervolgens alleen, óf met hulp van iemand uit de omgeving, uitvoeren.

Rijangst Yvette van der Pas ISBN 9789089533500

Kleine stapjes
Kun je je voorstellen wat er fijn is aan autorijden, dat het plezierig kan zijn? Denk je daar ooit nog aan? Van der Pas stimuleert de lezer zich een beeld van de wens te vormen. Daarna vertaal je die wens in een concreet doel, bijvoorbeeld overal rijden waar je maar zou willen. Dit doel kan onmogelijk lijken als je niet eens in je auto durft te gaan zitten. Door kleine, haalbare tussenstappen te kiezen maak je het uiteindelijke doel bereikbaar. Zo ga je in de auto zitten terwijl de motor draait, je rijdt de auto een paar meter vooruit en bekijkt de tunnel als bijrijder.

Je krijgt inzicht in je angst en de rol van je gedachten. Daarnaast kom je erachter hoe je een ‘oefendip’ oplost en hoe je na het overwinnen van je angst een terugval voorkomt. De methode en de oefeningen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en zijn verrijkt met voorbeelden.

Over de auteur
Yvette van der Pas is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Als docent en supervisor leidt zij cognitief gedragstherapeuten op en als deskundige trad ze op in de tv-programma’s Angst de baas en Fear Fighters.

Boekgegevens
Titel: Rijangst
Auteur: Yvette van der Pas
ISBN: 9789089533500
Aantal pagina’s: 169
Prijs: € 26,95
Inkijkexemplaar: Rijangst

Meer boeken van Yvette van der Pas
Duizend angsten
Dwang

Plaats een reactie