Ride for Hope – Zwaarste ronde van Nederland in strijd tegen kanker

1
732

Tijdens het komend Hemelvaartweekend gaan 250 betrokken helden een unieke prestatie leveren: in drie dagen tijd fietsen zij ruim 750 kilometer door alle provincies van Nederland. Zij doen dit om de strijd aan te gaan tegen kanker. In 2011 gaan de opbrengsten van deze Ride for Hope naar veelbelovend onderzoek naar primaire hersentumoren, een kankersoort met nagenoeg geen overlevingskans. De wielrenners brengen hiermee letterlijk hoop tot leven voor de jaarlijks 1.500 slachtoffers in Nederland, voornamelijk kinderen en jongvolwassenen voor wie deze vorm van hersenkanker het grootste sterftecijfer is. De tocht wordt symbolisch verreden in de vorm van het internationale lintteken van hoop, de ‘ribbon’.

Met de organisatie van Ride for Hope gaat een droom van Nico Faaij in vervulling. Toen bij hem in 2007 een primaire hersentumor werd ontdekt, heeft hij samen met zijn vrouw Klaske Hofstee de stichting STOPhersentumoren.nl opgericht. Het ondernemende stel heeft inmiddels honderdduizenden euro’s geworven, onder andere met het evenement Steppen tegen Kanker, dat in 2011 voor de derde keer op de Alpe d’Huez wordt georganiseerd. Ride for Hope verwacht binnen enkele jaren te groeien naar een deelnemersveld van meer dan duizend wielrennende helden. De eerste inschrijver is Nico zelf. Als fervent wielrenner hoopt hij dat zijn gezondheid het hem toe zal laten om de tocht te vervolmaken.

Ambassadeur van stichting is voormalig wereldkampioen en hersenkankerpatiënt Teun van Vliet, die op 2 juni het startschot zal geven op Neeltje Jans in Zeeland. De wielrenners fietsen tijdens de Ride onder anderen door De Veluwe, langs Drentse hunebedden, over De Afsluitdijk, door Volendam, langs De Vecht, en bereiken via het Land van Maas en Waal op 4 juni het eindpunt: de befaamde Cauberg. Ride for Hope is daarmee niet alleen een unieke tocht, het is de zwaarste ronde van Nederland. Deelnemers moeten, naast het werven van minimaal 2.000 euro aan sponsorgeld, over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Dagelijks zitten ze tien tot veertien uur in het zadel.

STOPhersentumoren.nl
Het werk van STOPhersentumoren.nl heeft tot nu toe geresulteerd in de steun aan baanbrekend onderzoekswerk van onderzoeksleider Tom Würdinger van VUmc Amsterdam, waarbij een enzym is gevonden dat verantwoordelijk is voor de terugkeer van hersentumoren. Ook ondersteunt de stichting het UMC St. Radboud te Nijmegen bij het ontwikkelen van immunotherapie bij hersentumoren in Nederland, een behandeling die vooralsnog alleen in het buitenland te verkrijgen is. Verder is STOPhersentumoren.nl een belangrijke financier van het hersentumorcentrum van het Erasmus MC te Rotterdam.

Vorig artikelEuropese Commissie wil AAL-programma na 2013 voortzetten
Volgend artikelCatharina-ziekenhuis fietst 23.298,02 euro bij elkaar voor Serious Request
Alles begint en eindigt met onze hersenen. Elke gedachte, elk idee. Elke beweging, elk gevoel. Onze hersenen maken dat we het beleven en dat we het kunnen. Dat we in staat zijn tot kleine en grootse dingen. Bewust en onbewust. Diezelfde hersenen maken ons kwetsbaar; de kleinste afwijking kan letterlijk levensbedreigend zijn. Kun je nagaan hoe verwoestend een hersentumor is. Een indringer die zich nestelt op de meest cruciale plek in ons lichaam. Het overkomt in Nederland ieder jaar vele mensen. Jaarlijks komen er ong. 1500 kwaadaardige hersentumorpatiënten bij en ong. 900 goedaardige hersentumorpatiënten. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Daarom komt de Stichting STOPhersentumoren.nl in actie. We zamelen geld in om onderzoek mogelijk te maken naar iedere vorm van primaire hersentumnor, voor alle leeftijdscategoriën. Voor kinderen en volwassenen. Zodat we hersentumoren zo snel mogelijk met succes kunnen bestrijden. We hebben inmiddels de eerste omvangrijke onderzoeken kunnen financieren en resultaten geboekt.

1 REACTIE