Richtlijn voor huisartsen om botbreuken te voorkomen

De herziene standaard Fractuurpreventie (voorheen Osteoporose) van het Nederlands Huisartsen Genootschap verschijnt op donderdag 4 oktober 2012. De invalshoek van de standaard is gewijzigd, namelijk van botontkalking (osteoporose) naar fractuurpreventie. Voor de huisarts en de patiënt ligt de nadruk op het voorkómen van botontkalking en botbreuken bij mensen met het grootste risico op een botbreuk.

Wanneer mensen ouder zijn dan 50 jaar is de kans op een botbreuk groter nadat men eerder iets gebroken heeft of wanneer er sprake is van botontkalking (osteoporose). De richtlijn adviseert 50 plussers die de afgelopen twee jaar iets gebroken hebben om met de huisarts te bespreken of behandeling van osteoporose nodig is.

Vallen
Osteoporose is niet de enige oorzaak waardoor oudere mensen vaker een bot breken. Op hogere leeftijd valt men gemakkelijker, bijvoorbeeld door loopproblemen, evenwichtsstoornissen of doordat men minder ziet. De patiëntenvoorlichting van het NHG bevat verscheidene tips om vallen te voorkomen. Deze is te vinden op de publiekswebsite van het NHG www.Thuisarts.nl.

Tips en voorlichting
Zie voor tips voorlichting over botontkalking en botbreuken http://www.thuisarts.nl/botbreuken-en-botontkalking

Plaats een reactie