Richard Branson hekelt verharding Nederlandse drugsbeleid

Tijdens een feestelijke ceremonie en onder grote belangstelling van de voltallige Catalaanse en Spaanse media is de Cannabis Culture Award 2012 uitgereikt aan Sir Richard Branson, die de prijs in ontvangst nam namens de Global Commission on Drug Policy.

Uitreiking Cannabis Culture Awards 2012 Barcelona en opening Hemp Museum Gallery in Barcelona.

Andere commissieleden zijn o.a. oud-minister van Buitelandse zaken Thorvald Stoltenberg, voormalig VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Louise Arbour, de voormalige Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Shultz, samen met nog vijftien wereldleiders.

In juni 2011 publiceerde de Commissie een baanbrekend rapport over het falen van de decennialange oorlog tegen drugs. De Commissie heeft de lidstaten opgeroepen om een ​​zinnige discussie over de hervorming van het drugbeleid te voeren en stappen te ondernemen, om het gebruik van drugs door mensen, die anderen geen kwaad berokkenen, te legaliseren.

Branson: ”How big a mistake it was”
Branson noemde de beslissing van de Nederlandse overheid om de toegang tot coffeeshops voor buitenlanders te verbieden een ‘fout’ en een ‘stap terug’. Hij wil met de Commissie bezien of zij een stevig standpunt kunnen uitdragen, omtrent de verharding van het Nederlandse drugsbeleid. Het huidige Spaanse beleid, dat het mogelijk maakt voor gebruikers om zich te verenigen in een (sociale) rokersclub, werd door Branson geprezen. Ook zei hij: “Als Spanje marihuana zou legaliseren, zou het begrotingstekort verdwijnen.”

Internationale prijs voor internationaal vraagstuk
Behalve aan de Global Commission on Drug Policy zijn ook Awards uitgereikt aan Todd McCormick en Fernanda de la Figuera. Twee weken eerder werden er al in Amsterdam Awards uitgereikt aan: Freek Polak, Lester Grinspoon en Thorvald Stoltenberg, die de Award in naam van de Commissie in ontvangst nam.

Musea met een visie
De uitreiking van de Cannabis Culture Awards 2012 viel samen met de opening van de Hemp Museum Gallery. Een menigde, zo omvangrijk dat de straat ervoor moest worden afgezet, luisterde geboeid naar de openingsrede van de Spaanse Antropoloog Joseph Maria Fericgla. Het museum is gehuisvest in het prachtige gerestaureerde Palau Mornau (Paleis Mornau) en biedt een unieke permanente tentoonstelling, over de ontwikkeling van de cannabisplant als duurzame grondstof voor: industriële toepassingen, voedingsmiddelen, medicijnen en spirituele en recreatieve doeleinden. De collectie bestaat uit zeldzame voorwerpen die oprichter Ben Dronkers, de afgelopen veertig jaar, in de hele wereld verzamelde.

De wereld op zijn kop
Eerder deze week hekelde Ben Dronkers de Nederlandse media, wegens het nalaten van hun bijzondere plicht om het publiek op objectieve wijze te informeren over cannabis. Dit in reactie op het wegblijven van de Nederlandse media bij de opening van het Hash Marihuana & Hemp Museum en de uitreiking van de Cannabis Culture Awards in Amsterdam, op 26 April 2012. Hoe anders is de houding van de Spaanse media. Zowel de Awards ceremonie, als de opening van de Hemp Museum Gallery worden op internet, (nationale)tv, radio en in de geprinte media breed uitgemeten. Opvallend is de openheid en nieuwsgierigheid van de Spaanse media naar alle aspecten van cannabis, de persoon Ben Dronkers en het museum in het bijzonder.

Juist in deze tijden van crises houden de Spanjaarden het hoofd koel. Met een begrotingstekort dat vele malen groter is dan het Nederlandse, blijven zij zoeken naar oplossingen voor sociale, economische, jurische en medische vraagstukken, zonder de eigen normen en waarden te verliezen, maar met respect voor de vrijheden van het individu.

Plaats een reactie