Restauratie grootste windmolen ter wereld bijna afgerond

Maandag 12 september 2011 (11.00 uur San Francisco tijd) worden de in Nederland gerestaureerde molenkap en wieken van de grootste molen ter wereld weer op de gerestaureerde onderbouw geplaatst. Na 11 jaar is de grootste traditionele molen ter wereld eindelijk gerestaureerd en weer draaibaar. De Murphy windmill werd in 1905 gebouwd met als doel het irrigeren van het grote “Golden Gate Parc” Met de iets eerder gebouwde “Dutch Windmill” ( samen ook wel de “San Francisco Giants”genoemd), bepaalde de Murphy windmill decennia lang de skyline van San Francisco aan de Stille Oceaan. Dit beeld wordt vanaf maandag weer compleet gemaakt.

Molen vlak voor onttakeling

In 2002 kreeg molenmakers bedrijf Verbij uit Hoogmade opdracht de molen te restaureren, in juli 2002 werd onder grote belangstelling de oude vervallen molenkap verwijderd en naar Nederland verscheept. In de werkplaats van molenmaker Verbij is de molenkap geheel gerestaureerd. Door financiële problemen stagneerde het project een aantal malen, uiteindelijk betaalt de stad San Francisco alle rekeningen en kan de restauratie worden afgerond.

Restauratie in Nederland

De molen is uniek, vooral door zijn afmetingen. De molen heeft wieken met een diameter van 35 meter, die met de klok meedraaien, dit in tegenstelling tot de Nederlandse molens die tegen de klok indraaien. Alles is groot aan deze molen, zo ook de kap die met 55.000 kg ongeveer 3 keer zo zwaar is als de grootste Nederlandse molen kap. De molen is ook uniek vanwege de techniek die is toegepast, een techniek die door de vele gietstalen onderdelen sterk afwijkt van de Nederlandse molens. De restauratie was dan ook erg complex en heeft heel wat besprekingen en e-mail verkeer veroorzaakt, de e-mail teller staat op 2700.

Gerestaureerde romp en draaikrans 2011

Niemand in de omgeving van de molen kan zich herinneren dat de molen in werking was, er gaan geruchten dat de molen voor de tweede wereldoorlog nog draaide. Bijzonder is dat afgelopen voorjaar op You Tube een film werd gevonden van Charlie Chaplin die in de omgeving van de molen in 1915 is opgenomen. In deze “stomme” film is de molen enige tijd draaiend zichtbaar terwijl Charlie Chaplin achterna gezeten wordt door de locale politie.

Aanstaande maandag is het dan zover, de burgemeester van San Francisco komt hoogst persoonlijk naar het plaatsen van de kap kijken evenals de Nederlandse Consul en ook deze keer zal er veel publiek en pers op af komen.

Opbouwen molen in San Francisco

Na het plaatsen van de kap en de wieken wordt de restauratie van de molen afgerond. Naar verwachting zal de molen eind september weer compleet met molenzeilen op de wind kunnen draaien. Het volgende project dat gepland staat is de molen weer maalvaardig maken. In de tweede wereldoorlog is de oude pomp onderin de molen als schroot voor de oorlogsindustrie verwijderd. De molen krijgt een nieuwe pomp en daarmee zijn oude pompfunctie terug.

Murphy Windmil Const c1907

Plaats een reactie