Restaurants gezondheidszorg serveren te zout eten

0
650

Nederlanders die beroepsmatig zijn betrokken bij gezondheidszorg krijgen in hun bedrijfsrestaurants veel te zout voedsel voorgezet. Dit hebben onderzoekers van het AMC vastgesteld na een rondgang langs kantines van ziekenhuizen, de Gezondheidsraad, het ministerie van VWS en de Voedsel en Warenautoriteit. Het onderzoek is 21 december 2011 gepubliceerd in het kerstnummer van de British Medical Journal.

In 2009 en 2010 zijn alle acht universitair medische centra (umc), acht algemene ziekenhuizen, de kantine van de Gezondheidsraad, van het ministerie van VWS en van de Voedsel- en Warenautoriteit drie keer onaangekondigd bezocht. Van de bestelde warme lunch (soep, aardappels, vlees, groente) werd in het lab het zoutgehalte bepaald. De uitkomsten verrasten de onderzoekers. Het zoutgehalte in de maaltijden was gemiddeld zeven gram, met als uitschieter een maaltijd met dertien gram. Het advies is om per dag niet meer dan zes gram zout te eten. Met het eten van alleen de lunch wordt de maximale dagelijkse hoeveelheid zout overschreden.

AMC-onderzoeker Lizzy Brewster: ‘We schatten dat de medewerkers met een dergelijke lunch uit zullen komen op een zoutopname van meer dan vijftien gram per dag.’ Haar collega Gert van Montfrans vult aan: ‘Dit vertaalt zich in een 20 tot 30 procent hogere kans om te overlijden aan problemen met hart en vaten in vergelijking met de mensen die zich houden aan de zoutrichtlijn.’ Het onderzoek onderstreept de noodzaak om ook in restaurants maaltijden te voorzien van ‘labels’ met opgave van de samenstelling.

Aanleiding voor deze studie was het serveren van veel te zoute soep in de kantine van het AMC aan onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een te hoge bloeddruk. Te zout eten is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk. Zij besloten uit te zoeken hoe zout het eten is dat gezondheidsmedewerkers in ziekenhuizen en instellingen krijgen voorgezet die zijn betrokken bij de voedingsadviezen over zout.