Resolutie 2014: invoering plaatjes op sigaretten

Nederland loopt in Europa achter als het gaat om tabaksontmoediging. Naast 10 euro voor een pakje sigaretten, is het advies ook om grote plaatjes op sigarettenpakjes te plaatsen met een telefoonnummer waar rokers stopondersteuning kunnen ontvangen.

Dit is één van de aanbevelingen van de resolutie van het internatinale rookcongres vandaag in Amsterdam. De resolutie wordt overhandigd aan Directeur Generaal Paul Huijts van VWS. Deze maatregel is met name effectief bij jongeren. Opvallend is dat tweederde van de Nederlanders voorstander is voor deze manier van presenteren van sigarettenverpakkingen, zo blijkt uit de Eurobarometer.

Bijna tien procent van de Nederlanders denkt te stoppen als op pakjes sigaretten plaatjes staan die de gevolgen van roken in beeld brengen (Eurobarometer 2010). De UK, die best scoort in Europa op het gebied van tabaksontmoediging, voerde als eerste land in Europa in 2008 plaatjes op sigarettenpakjes in. Nederland staat slechts op een dertiende plaats in Europa als het gaat om tabaksontmoediging.

De resolutie beveelt niet alleen aan dat plaatjes ter groote van 80% op de zowel de voor- en achterkant van sigarettenpakjes door te voeren, maar ook het verwijderen van merkgegevens zoals logo’s en kleuren (generieke verpakking). Daarnaast moet op elke pakje sigaretten gezondheidswaarschuwingen staan en het telefoonnummer of website worden vermeld waar rokers terecht kunnen voor hulp bij stoppen met roken. Uit onderzoek van de ECL blijkt dat generieke verpakkingen de aantrekkelijkheid van sigaretten verlaagt, de aantrekkelijkheid van een pakje verkleint en de zichtbaarheid van gezondheidswaarschuwingen vergroot. In Australie heeft de regering besloten generieke verpakkingen per 1 januari 2012 in te voeren.

Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker. Dertig procent van de kankersterfte kan worden verklaard door roken. Stefan Wigger, coordinator Tabaksontmoediging KWF Kankerbestrijding: ‘Willen we echt iets doen aan het terugdringen van kanker dan is tabaksontmoediging de meest effectieve vorm van preventie. Naast maatregelen als accijnsverhoging helpen plaatjes en generieke verpakkingen tabaksproducten minder aantrekkelijk te maken’.

Plaats een reactie