Renata komt terug naar Nederland

Renata Agamiryan, het meisje dat eind vorig jaar door Nederland doodziek werd uitgezet naar Polen, zal terugkeren naar ons land. Haar familie gaat in op het aanbod van staatssecretaris Teeven van Justitie om zich hier in Nederland te vestigen.

In een brief die op 7 november 2013 aan de familie gestuurd is wordt hen namens de staatssecretaris deze mogelijkheid geboden. De familie heeft nu besloten op dit aanbod in te gaan, zo laat hun advocaat zojuist weten tegenover de redactie van De Vijfde Dag. Dit EO-programma bracht afgelopen zomer de zaak aan het licht.

Bij terugkeer naar Nederland zal Renata en haar familie een verblijfsvergunning krijgen. In ons land is een woning voor hen beschikbaar. Bovendien is er voor gezorgd dat de medische behandeling van Renata in een Nederlands ziekenhuis voortgezet wordt.

Renata werd eind november 2012 naar Polen uitgezet, nadat haar ouders in de weken daarvoor steeds hebben geprobeerd medische behandeling te krijgen voor de klachten die Renata toen al had. Tot in het detentiecentrum Rotterdam hebben zij gevraagd om bloedonderzoek, maar de familie werd zonder nader onderzoek uitgezet. Twee dagen na aankomst in Polen werd acute leukemie bij het meisje vastgesteld.

Nadat staatssecretaris Teeven in november de familie het aanbod deed om terug te keren naar Nederland had de familie enige tijd nodig over het aanbod na te denken. Inmiddels hebben zij dus besloten het aanbod aan te nemen, zo bevestigt hun Nederlandse advocaat Maureen Helgers, vandaag tegenover De Vijfde Dag van de EO.

Plaats een reactie