Relatie tussen psoriasis en artritis vaak niet opgemerkt

Meer dan dertig procent van mensen met de ziekte psoriasis ontwikkelen psoriatische artritis (psa): ontstekingen en slijtage van gewrichten. De relatie tussen psoriasis en artritis wordt echter vaak niet opgemerkt, niet door artsen, noch door patienten zelf. Psoriatische artritis kan grillige en agressieve vormen aannemen, die de kwaliteit van leven van patienten ernstig in gevaar brengt. Daarom zouden ze sneller dan nu moeten profiteren van nieuwe medicatie.

Door: Bert Groenman

Dit betoogden vertegenwoordigers van de National Psoriasis Foundation vorige week op het internationale reumatologiecongres in San Diego. Deze stichting steunt de belangen van de 12,2 miljoen psoriasispatienten in Amerika (3,5 procent van de Amerikaanse bevolking). Op wereldschaal zijn dat er 125 miljoen. Hoe sneller patienten de juiste medicatie krijgen die hun immuunsysteem op orde brengt, hoe sneller zij weer aan het werk kunnen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

In haar presentatie betoogde de National Psoriasis Foundation dat een op de vier psoriasispatienten gewrichtsontstekingen krijgt die ze niet als zodanig herkennen. Ook artsen leggen vaak het verband niet, veelal door gebrek aan kennis. En als er al een juiste diagnose wordt gesteld dan is dat in 30 % van de gevallen pas twee jaar na de eerste symptomen. Vandaar dat veruit de meeste patienten ontevreden zijn over hun behandeling. Ze ervaren hun ziekte als pijnlijk en belastend, de helft daarvan zelfs als een groot dagelijks probleem. De reumatoloog is de aangewezen specialist om de psa te behandelen maar de helft van alle patienten bezoekt deze specialist niet.

In de presentatie werd Apremilast een veelbelovend middel genoemd tegen zowel psoriasis als psoriatische artritis. Het nieuwe medicijn, dat ook in andere presentaties uitvoerig werd besproken door artsen en wetenschappers, bevindt zich in de laatste testfase (TRIAL 3) en zal naar verwachting in 2014 in Amerika en een jaar later in Europa op de markt komen.

Plaats een reactie