Prijs voor onderzoeksvoorstel over relatie maagverkleining en botbreuk

Onderzoeker Frank de Vries van de Universiteit Utrecht heeft de zesde IOF Young Investigator Award ter waarde van 20.000 euro gewonnen. Hij ontving de prijs op 8 mei in Florence van de International Osteoporosis Foundation. De 33-jarige epidemioloog kreeg de prijs voor zijn onderzoeksvoorstel naar de relatie tussen maagverkleiningen en botbreuken.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat sommige patiënten na een maagverkleining, een verhoogde kans op botontkalking hebben. Het is echter onbekend of ook het risico op botbreuken verhoogd is. Het nieuwe onderzoek gaat dat bestuderen met behulp van een grote huisartsendatabase met medische gegevens van 10 miljoen Britse patiënten.

Maagverkleiningen
Maagverkleiningen worden uitgevoerd bij te dikke mensen die niet kunnen afvallen. Er is de afgelopen jaren een flinke toename te zien in het aantal patiënten dat een maagverkleining ondergaat, in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Tevens breken jaarlijks ongeveer 17.000 Nederlanders, vooral ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% van deze mensen binnen een jaar na de fractuur.

IOF Young Investigator Award
De IOF Young Investigator Award wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan onderzoekers jonger dan 40 jaar die excellent onderzoek doen op het gebied van botontkalking. Het onderzoek moet er mede voor zorgen dat patiënten die lijden aan botontkalking de best mogelijke zorg krijgen.

Plaats een reactie