Reiziger wantrouwt vaccins en riskeert gezondheid

Meditel, specialist in reizigersvaccinatie, voorziet in 2010 een afname van het aantal vakantievaccinaties. Nederlanders gaan minder ver op vakantie. Bovendien lijken zij achterdochtiger ten aanzien van de noodzaak en effecten van vaccinatie. “Dat maakt de medische risico’s alleen maar groter”, zegt directeur van Meditel Jeroen van Luijk.

Van Luijk spreekt zijn bezorgdheid uit op de vooravond van de Vakantiebeurs 2010: “Vorig jaar ging de Nederlander minder ver op vliegvakantie. Niet naar Indonesië, maar naar Turkije. Niet naar Mexico, maar naar Kroatië. Dit maakt voor de medische risico’s niets uit.” Bovendien signaleert Meditel een vermindering in de bereidheid om gevaccineerd te worden.

Lekker dichtbij, dus geen vaccin?
De reisbureaus zien duidelijke trends: we reizen minder vaak én minder ver. Voor veel mensen is een vakantiebestemming als Kroatië of Turkije ‘lekker dichtbij’. Zij denken vaak dat vaccinaties voor deze landen niet nodig zijn. Want hoe kun je nu besmet raken in een vijfsterrenresort? “Dat hangt niet van de sterren af”, aldus Van Luijk. “Hepatitis A bijvoorbeeld is heel makkelijk overdraagbaar via voedsel. Het personeel dat het eten klaarmaakt, is niet ingeënt. Het gevaar voor besmetting met hepatitis A is dus ook daar levensgroot.”

Achterdocht ten aanzien van vaccinatie
De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het nemen van goede voorzorgsmaatregelen voor reizen. Hierdoor gingen meer mensen beschermd op reis. In deze trend lijkt nu een breuk te komen. De Nederlander is achterdochtig geworden ten aanzien van reisvaccinaties. Word je ziek van de spuit? Is vaccineren wel echt nodig? Wil de farmaceutische industrie niet gewoon vaccins verkopen?

Behalve angst voor de prik speelt ook vrees voor bijwerkingen een rol. Zo doet op internet het gerucht de ronde dat je zieker wordt van de prik dan van de ziekte zelf. “Dat is natuurlijk onzin,” zegt Van Luijk, “maar we hebben duidelijk last van de commotie rond de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker en Mexicaanse griep.”

Over Meditel
Meditel is sinds 1987 gespecialiseerd in zowel medische keuringen als preventieve of verplichte medische onderzoeken ten behoeve van verzekeraars, verzekeringstussenpersonen, bedrijven, overheden en particulieren. Jaarlijks worden meer dan veertigduizend medische keuringen en onderzoeken verricht. Daarnaast heeft Meditel in Nederland 33 gezondheidscentra, waar elk jaar zeventigduizend reizigers advies ontvangen over hoe gezond te blijven tijdens de vakantie. De meesten van hen krijgen bij dit advies een of meer vaccinaties. Meer informatie: www.meditel.nl.

Image: Tina Phillips / FreeDigitalPhotos.net

Plaats een reactie