Reigerskamp Maarssen opnieuw beste klimaatstraat van Nederland

De vijfde editie van het HIER Klimaatstraatfeest heeft voor het eerst een ‘oude bekende’ als winnaar opgeleverd. De Reigerskamp in Maarssen won vorig jaar de competitie en kwam ook dit jaar, na een spannende eindstrijd, als beste klimaatstraat van Nederland uit de bus.

Reigerskamp klimaatstraat: Joriska Selser en Yvette Hulsthoff hebben het kartrekkerstokje van Trees van den Hoogen dit jaar overgenomen.

Zij winnen op 25 mei 2013 het Superstraatfeest met optreden van Wolter Kroes en een Groene Straatbingo. De Carolina MacGillavrylaan in Amsterdam stond maandenlang op kop, maar eindigde uiteindelijk op een tweede plek, gevolgd door de Dijkgraaf in Zetten. Met het einde van de competitie is ook bekend naar wie de prijzen gaan voor Beste Gemeente en Beste Woningcorporatie.

De jubileumeditie van het HIER Klimaatstraatfeest, de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland, had een ander verloop dan voorgaande jaren. Al vroeg in de competitie moesten deelnemende straten zich bewijzen. Zo vond er op 16 januari een eerste afvalronde plaats, waarna alleen de beste 150 van de in totaal ruim 1600 ingeschreven straten door mochten. Na de tweede afvalronde op 1 maart en streden nog slechts 50 straten mee in de eindstrijd.

HIER Klimaatcampagne 2012

Spannende eindstrijd
Maandenlang stond de Carolina MacGillavrylaan in Amsterdam aan kop. De studentenstraat kreeg een record aantal deelnemers op de been en wist daarmee lang de concurrentie op afstand te houden. De Reigerskamp in Maarssen had echter nog wat troeven achter de hand en wist op het eind van de competitie nog veel punten te scoren met zelf verzonnen besparingsacties. Dat leidde uiteindelijk tot een ranglijst met de Dijkgraaf in Zetten op nummer 3 met 739.919 klimaatpunten, op nummer 2 de Carolina MacGillavrylaan met 808.344 klimaatpunten en de Reigerskamp op nummer 1 met 836.725 klimaatpunten. De Reigerskamp wint daarmee het Superstraatfeest op 25 mei, waarbij Wolter Kroes optreedt. Ook wordt er tijdens dit feest een Groene Straatbingo gespeeld, waarbij energiezuinige producten worden weggegeven. Deze Groene Straatbingo komt ook langs bij de straten die op nummer 2 en 3 zijn beland. Zij krijgen eveneens een feestbudget á respectievelijk Euro 2000 en Euro 1000. Voor de nummers 4 t/m 10 is dat feestbudget Euro 500.

Meer prijzen
In de competitie werd ook gekeken naar de Beste Gemeente en Beste Woningcorporatie van Nederland. Die score werd bepaald op basis van de punten van de deelnemers van de desbetreffende gemeente of corporatie. Op dat scorebord prijken de gemeente Stichtse Vecht en de woningcorporatie Stichting Woonbelang Veghel bovenaan als respectievelijk Beste Gemeente en Beste Woningcorporatie van Nederland.

Jury-onderscheidingen
Daarnaast deelt de HIER Klimaatcampagne ook een onderscheiding uit aan een gemeente en een woningcorporatie die veel energie hebben gestoken in de competitie en wel aan de gemeente Rotterdam en Woningstichting Valburg. De gemeente Rotterdam ontvangt deze juryprijs omdat ze al jaren als Gouden Ster-gemeente betrokken is bij de competitie en elk jaar weer een record aantal straten weet te motiveren om mee te doen. Woonstichting Valburg kreeg de onderscheiding omdat ze samen met de gemeente Overbetuwe veel werk heeft verricht om haar huurders te betrekken bij de competitie. Met een mooi resultaat, want zowel de Dijkgraaf (nummer 3 in de competitie) als het Jupiterpark (nummer 9) bestaan grotendeels uit huurders van deze corporatie.

Samen sterk
Het HIER Klimaatstraatfeest werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd en is voor veel straten een mooi instrument om meer buren geïnteresseerd te krijgen in energiebesparing. Sible Schöne, programmadirecteur van de HIER Klimaatcampagne: “Veel mensen vinden energie niet zo’n interessant onderwerp. Daar brengt deze competitie verandering in. Het laat zien dat energiebesparing helemaal niet zo moeilijk is en ook het nodige oplevert. Niet alleen geldbesparing, maar in deze competitie ook nog eens de nodige gezelligheid met de buren. Dat die sociale cohesie belangrijk is, zien we wel bij de nummer 1 van dit jaar. Zij doen al langer mee aan de competitie en zijn inmiddels via allerlei commissies en raden met elkaar verbonden. En samen krijg je toch meer gedaan dan in je eentje!”

Brede coalitie
Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van de ‘HIER Klimaatcampagne‘, de campagne van meer dan dertig maatschappelijke organisaties die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Voor het Klimaatstraatfeest werkt HIER samen met verschillende gemeenten, woningcorporaties en andere partners zoals Aedes, Agentschap NL, Duurzame Buren, de Fietsersbond, het Klimaatverbond, Milieu Centraal, Stichting Band op Spanning en de Woonbond. Sponsoren zijn Essent, maatschappelijk partner van de HIER Klimaatcampagne, en Ellen Tochtwering. Bosch, de Energie Bespaarshop en Zonline zijn prijzenpartner.

Plaats een reactie