Regulatie van de afbraak van eiwitten

De aanmaak van eiwitten, de belangrijke bouwstenen van cellen, is al veel onderzocht. Toch is de aanmaak slechts de helft van het verhaal. De natuur heeft ook de afbraak van eiwitten sterk gereguleerd. Verstoring van dit proces kan leiden tot ernstige ziektes. Het eiwit ‘Growth factor independence 1’ (Gfi1) is cruciaal voor de bloedcelvorming en het activeren van het immuunsysteem.

Promovendus Laurens van der Meer beschrijft dat de aanwezigheid van dit eiwit voor een groot deel wordt bepaald door de snelheid van afbraak. Een verandering in deze afbraaksnelheid zorgt zelfs voor een verhoging van het aantal Gfi1-eiwitten tijdens de uitrijping van een bepaald type witte bloedcellen, de monocyten.

Met dit resultaat plaatst Van der Meer de gereguleerde afbraak van eiwitten op een prominente plaats in de moleculaire mechanismen die de bloedcelvorming reguleren.

Biografie
Laurens van der Meer (Sliedrecht, 1979) studeerde biologie en medisch laboratorium Onderzoek aan de hogeschool in Etten-Leur en biologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op het Laboratorium Hematologie, binnen het onderzoeksinstituut NCMLS van het UMC St Radboud. Hij is als postdoc werkzaam voor de afdeling Kindergeneeskunde.

Promotiegegevens
Promovendus: de heer drs. L.T. van der Meer
Titel promotie: Regulation of Gfi 1 protein levels
Promotors: De heer prof. dr. Th.J.M. de Witte
Copromotors: De heer dr. B.A. van der Reijden, de heer dr. J.H. Jansen
Datum: donderdag 6 januari 2011, 13:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie