“Registratiesysteem orgaandonatie voldoet niet meer”

Namens ruim 1.000 mensen die nu in Nederland op de wachtlijst staan voor een donororgaan riepen twee patiënten en een medisch specialist dinsdag 10 maart 2015 de Tweede Kamerleden van de vaste commissie voor VWS op het huidige registratiesysteem van orgaandonatie te vervangen, omdat het nauwelijks nog nieuwe orgaandonoren oplevert.

Petitie
Met een petitie vroegen zij namens tal van organisaties aandacht voor het grote tekort aan orgaandonoren in Nederland. Dit tekort blijft bestaan omdat het huidige registratiesysteem voor orgaandonatie niet meer voldoet. Nog steeds overlijden veel mensen onnodig op de wachtlijst. Dat moet echt anders.

Masterplan Orgaandonatie
Op donderdag 12 maart 2015 vergadert de Tweede Kamer over de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008. Namens de aanwezige kamerleden gaf SGP fractievoorzitter Cees van der Staaij aan dat hij nog nooit zo’n groot aantal kamerleden bij een petitie had meegemaakt: “Dat geeft aan dat het onderwerp Orgaandonatie in de Tweede Kamer heel belangrijk is”. Ook benadrukte Van der Staaij dat hij onder de indruk was van de persoonlijke verhalen van de patiënten die de petitie overhandigden.

Coalitie Orgaandonatie
Vanuit gezondheidsfondsen, organisaties van medisch specialisten en patiëntenverenigingen is een coalitie gevormd die pleit voor een beter donorregistratie systeem, waardoor méér donororganen beschikbaar komen om levens te redden en de kwaliteit van leven van méér mensen op de wachtlijst wordt verbeterd.

Initiatiefnemers
De petitie is een initiatief van de Nierstichting, het Longfonds, de Hartstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Hart & Vaatgroep, Vereniging Patiënten met Longfibrose, Vereniging Patiënten met Pulmonale Hypertensie, de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting (NCFS), de Nederlandse federatie voor Nefrologie (NFN), de Nederlandse Transplantatie Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

1 gedachte over ““Registratiesysteem orgaandonatie voldoet niet meer””

 1. De redenatie van het CDA met betrekking tot het recht op zelfbeschikking is onzinnig.

  Stel: Er zijn zojuist twee personen overleden die beiden zijn vergeten hun donorformulieren in te vullen. Persoon 1 heeft tijdens zijn leven tegen niemand verteld dat hij – indien de situatie voordoet dat hij overlijdt en zijn organen en weefsel nog geschikt zijn – heel graag mensen daarmee zou willen helpen en mogelijk van een wisse dood zou kunnen redden. Persoon 2 heeft tijdens zijn leven tegen niemand verteld dat hij – indien de situatie voordoet dat hij overlijdt en zijn organen en weefsel nog geschikt zijn, hij niet wil dat mensen in nood zijn organen of weefsel mogen krijgen. 

  Voor beide personen geldt momenteel dat hun organen of weefsel niet gebruikt kunnen worden. Dit om de simpele reden dat er geen donorformulier is waar deze personen dat toestaan. De arts mag dan geen organen of weefsel gebruiken.

  Het CDA stelt dat dit een ‘goede’ situatie is omdat voor beide personen nu gelukkig het ‘zelfbeschikkingsrecht’ niet is aangetast. Het is echter duidelijk dat bij persoon 1 iemand anders (de wetgever) anders heeft beschikt dan wat persoon 1 eigenlijk wenste. Dus het beschermen van de zelfbeschikking is bij die persoon mislukt. Maar ja – zal het CDA zeggen – Hij kende de werking van de wet toch, dan had hij toch een formulier in kunnen vullen?

  Stel we voeren actieve donorregistratie in en we kijken weer naar beide personen:
  Van beide personen worden de organen en weefsels nu wel gebruikt met als resultaat dat wellicht wel 10 mensen het leven verlengd kan worden. 

  Het is in deze situatie duidelijk dat bij persoon 2 iemand anders (de wetgever) anders heeft beschikt dan persoon 2 wenste. Dus het beschermen van de zelfbeschikking is bij die persoon mislukt. Maar ja – kun je hier dan zeggen – Hij kende de werking van de wet toch, dan had hij toch een formulier in kunnen vullen? 

  Het recht tot zelfbeschikking betekent niets anders dat je zelf iets mag beschikken. Dit recht om zelf te kunnen beschikken kun je uiteraard alleen benutten als je wilsbekwaam bent (en dus ook in leven moet zijn). Dit recht kun je niet beschermen van iemand die dood of wilsonbekwaam is om de simpele redenen dat wilsonbekwame mensen dit recht niet kunnen uitoefenen. Omdat je het recht op zelfbeschikking niet kunt beschermen van mensen die wilsonbekwaam zijn, maakt het dus niets uit of je een actieve of passieve donor-registratie hebt. Die keuze heeft geen relatie tot het beschermen van een recht tot zelfbeschikking.

  De onzinnige drogredenen die het CDA ten aanzien van het tegenhouden van de actieve donorregistratie heeft tot gevolg dat er onnodig mensen zullen sterven. Hiermee kleeft bloed aan de handen van het CDA. 

  Beantwoorden

Plaats een reactie