Regisseur met schizofrenie maakt film over psychosen

In Den Haag is dinsdag 13 april de film Verloren Jaren in première gegaan. Hoofdpersoon Bart studeert aan de filmacademie als hij te maken krijgt met zijn eerste psychose. De film is een initiatief van regisseur Bas Labruyère, die de ziekte schizofrenie heeft. Het doel van de film is om in 75 minuten duidelijk te maken wat voor verwoestende invloed een eerste psychose heeft op het leven van jongeren.

Bart studeert aan de filmacademie als het noodlot toeslaat. De student kampt met zijn eerste psychose, maar weigert hulp te zoeken zodat hij steeds verder aftakelt. Bart wordt gespeeld door Wouter de Jong, bekend geworden door zijn rol als Milan Verhagen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Andere acteurs zijn onder andere Frederik de Groot en Sijtze van der Meer.

Het scenario van de dramafilm is gebaseerd op ervaringen van Bas Labruyère. De 35-jarige regisseur heeft de ziekte schizofrenie en heeft zelf te kampen gehad met psychosen. Pas na drie jaar liet hij zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Na zijn herstel schreef hij een brief om zijn ervaringen met zijn familie en vrienden te delen. Gestimuleerd door zijn behandelaar Wim Veling, besloot de oud-student van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam de brief te verfilmen.

Verloren Jaren is de eerste film waarbij de kijker door de ogen van een ervaringsdeskundige een psychose ervaart. Het project wordt ondersteund door Haagse Parnassia, psycho-medische zorg, en is tot stand gekomen dankzij steun van geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide. Met de film willen de betrokkenen aandacht vragen voor de eerste tekenen van psychosen. De film is geproduceerd door JensenFrisbee in samenwerking met Parnassia en zal te zien zijn op www.verlorenjaren.nl.

“Met deze film hopen we dat men alerter wordt op mogelijke signalen van beginnende psychosen en dat deze sneller worden opgepikt”, zegt Hans Sijbesma, directeur AstraZeneca. Parnassia-directeur Zorg Ellen van Hummel: “De film is niet alleen voor de jongeren zelf gemaakt, maar ook voor hun omgeving.” Labruyère wil met de film de kijker mee laten beleven hoe het is om te leven met psychosen. “Mensen om mij heen snappen door de film pas wat het is om een psychose te hebben.”

Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze vaak niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of de voortekenen daarvan wordt behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

Plaats een reactie