Red Bull Crashed Ice World Championship zaterdag 5 februari op de Cauberg

Nederland is schaatsland nummer 1, dus schaatsen dat kunnen we! Maar zijn wij ook in staat om met 70 km/ uur van een helling vol S-bochten en obstakels af te schaatsen? Dat is namelijk waar het om draait bij Ice cross Downhill; een totaal nieuwe sport door Red Bull bedacht waarin regels over boord zijn gegooid en ruim baan wordt gegeven aan schaatsers met talent, doorzettingsvermogen en durf.

Niet altijd even gezond voor de deelnemers, maar wel bijzonder spectaculair

Zaterdag 5 februari reist de Red Bull Crashed Ice competitie naar het Limburgse Valkenburg voor de tweede stop in het wereldkampioenschap. Houden de Nederlandse schaatsers zich staande tussen de internationale elite als ze schouder aan schouder het bijna 400 meter lange ijsparcours op de Cauberg afrazen?

Video

De geboorte van een totaal nieuwe sport, Ice cross Downhill, was een feit toen Red Bull op 20 januari 2000 skicross, ijshockey en downhill met elkaar combineerde. Vanaf de openingswedstrijd in de Zweedse hoofdstad Stockholm reisde de Red Bull Crashed Ice competitie naar 10 verschillende landen voor 16 races, waar het steile ijsparcours varieerde van skipistes in de bergen tot afdalingen in valleien middenin stadscentra. In het wintersportseizoen van 2011 zullen de meest geharde schaatsers ter wereld elkaar bevechten, overtroeven en achtervolgen in een wereldkampioenschap verdeeld over vier wedstrijden. Naast Duitsland, Rusland en Canada staat Nederland, ondanks zijn ‘vlakke’ status als tweede stop op de kalender. In de competitie dalen schaatsers in groepjes van vier een ijskanaal af vol hobbels, hindernissen, hellingen en obstakels. De spelregels zijn in feite simpel: wie het eerst beneden is, wint.

In de maanden december en januari organiseert Red Bull door het hele land diverse kwalificatiewedstrijden, waaraan iedereen kan deelnemen. De snelste schaatsers plaatsen zich voor de kwalificatieronden op de Cauberg, waarbij deelname aan de grote finale tussen de internationale toppers kan worden afgedwongen. Een dosis lef is een vereiste, weet ook Remo Speijers, de atleet die vorig jaar in Quebec samen met Bart van Roosmalen de Nederlandse eer verdedigden. “De sport bestaat nog niet lang er ligt nog geen permanente trainingsbaan. Als je op ijshockeyschaatsen wendbaar, stabiel en snel bent en je combineert dit met een ‘niet zeiken, maar knallen mentaliteit’, dan is een finaleplaats en zelfs winnen een optie”, vertelt Speijers.

Op 15 januari 2011 trekt de schaatselite naar het Olympiapark in München voor de opening van het seizoen. Slechts drie weken later, op 5 februari is het de beurt aan Valkenburg om zich te voegen op de kleurrijke lijst van gastlocaties voor ’s wereld sterkste schaatsers. Een 390 meter lang ijsparcours wordt aangelegd in het Kuurpark van Holland Casino op de Cauberg, dat een hellingpercentage van 12% kent. Na Valkenburg trekt de bevroren stoet op 26 februari naar Moskou, waar naar verwachting in temperaturen onder het vriespunt gestreden zal worden. De seizoensfinale van de Red Bull Crashed Ice World Championship is volgens traditie in het Canadese Quebec op 19 maart. Een ding is zeker, het seizoen 2011 belooft ijzingwekkend te worden!

Meer informatie: www.redbullcrashedice.com

Plaats een reactie