Record aan zwangere vrouwen op de foto

Zoveel mogelijk bolle buiken op de foto krijgen. Dat is het doel dat de gemeente Breda zichzelf op zaterdag 4 september heeft gesteld. De actie is de officiële aftrap voor de estafette voor wereldmoeders van 4 tot en met 17 september door Nederland trekt.

Het doel van de estafette- een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi – is om zoveel mogelijk Nederlanders een petitie te laten ondertekenen die er bij de minister van Buitenlandse Zaken op aandringt het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen én niet op dit thema te bezuinigen.

Van 20 t/m 22 september komen regeringsleiders bijeen in New York om de voortgang van de Millenniumdoelen, oftewel de ‘Millennium Development Goals’ (MDG’s) te bespreken. Millenniumdoel 5 (moedersterfte) loopt het verste achter. Breda vraagt hier op deze ludieke manier aandacht voor. Vanaf 12:00 zullen op het Plein de buiken van een recordaantal zwangere vrouw als kunst worden vereeuwigd door fotografe MeRy. Nederland’s meest bekende verloskundige Beatrijs Smulders en Xandra Brood zullen daarbij ook aanwezig zijn.

Meer dan een half miljoen vrouwen sterven onnodig in het kraambed
Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de wereldleiders hebben beloofd ziekte, honger en armoede vóór 2015 ver terug te brengen. Met een aantal van de Millenniumdoelen gaat het goed, andere blijven ver achter. Nog steeds sterven jaarlijks ruim 536.000 vrouwen onnodig tijdens zwangerschap of bevalling omdat zorg tekortschiet. Millenniumdoel 5 is daarmee de hekkensluiter van de Millenniumdoelen. En daar moet wat aan gebeuren, vindt Beatrijs Smulders: “Moeders maken de wereld. Als je moeders steunt dan steun je de hele wereld.”

Verandering is mogelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, voorbehoedsmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden, scholing van (traditionele) vroedvrouwen, betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten, medicatie om bijvoorbeeld bloedingen te stelpen en veilige zwangerschapsafbrekingen indien de zwangerschap ongewenst is.

Doe mee en onderteken de petitie
De estafette voor wereldmoeders doet in september 14 Millenniumgemeenten aan. In al deze gemeenten vragen burgemeesters en wethouders samen met een bekende Nederlander op een ludieke manier aandacht voor het probleem moedersterfte. Zo organiseert Zwolle een kraambeddenoptocht, plant Tytsjerksteradiel een speciale wereldmoederboom en deelt de burgemeester van Meppel persoonlijk beschuit met muisjes uit in een ziekenhuis. Op 17 september wordt de petitie in Den Haag aangeboden. Twee weken lang reizen de ambassadeurs van de estafette kriskras door het land langs de 14 gemeenten om aandacht te vragen voor de petitie. Zij zullen verslag doen via Twitter, Youtube en Flickr.

De Estafette voor Wereldmoeders is op 4 september in Breda en gaat ook naar de andere Millenniumgemeenten Arnhem, Haarlem, Wassenaar, Meppel, Groningen, Tytsjerksteradiel, Wageningen, Zaanstad, Heerhugowaard, Nieuwegein, Zwolle, Oss en Den Haag. De estafette is een initiatief van Simavi in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millenniumgemeenten), esta, MYBODY, Belvilla vakantiehuizen en WellWater.

Lees meer over het programma van de estafette op www.simavi.nl/wereldmoeders en waarom bekende en onbekende Nederlanders zich inzetten om moedersterfte te verminderen . Iedereen kan zelf meedoen door de petitie te ondertekenen. Xandra Brood: “Een kind heeft zijn moeder nodig, een moeder haar kind, steun daarom Simavi.”

Plaats een reactie