“Rashondenwijzer niet wetenschappelijk”

“De rashondenwijzer is onvolledig en niet wetenschappelijk onderbouwd,” zegt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in het maandblad van de Nederlandse Schnauzerclub.

De site Rashondenwijzer is een initiatief van Dier en Recht en speelt een belangrijke rol in de maatschappelijke discussie over rashonden. Dier en Recht claimt in de verantwoording een wetenschappelijke aanpak, die ongefundeerd is. De Faculteit Diergeneeskunde ontkent betrokkenheid bij deze website.

Sam Schnauzer

Resultaat van de aanpak van Dier en Recht is dat rassen die weinig gezondheidsproblemen kennen, zoals de schnauzer, volgens de rashondenwijzer ‘ernstig ziek’ zijn. Bovendien koppelt de rashondenwijzer onterecht bepaalde ziektes aan rassen. Conclusie: als voorlichtingsinstrument schiet het tekort.

De prevalentiecijfers in de rashondenwijzer komen grotendeels uit Britse en Amerikaanse literatuur. Dier en Recht maakte hiervan een database. De projectleider Rashondenproblematiek van Dier en Recht zegt dat de Universiteit Utrecht deze database beoordeeld heeft. Dat ontkent de faculteit echter. “Wij zijn geen partner en onderschrijven niet alle conclusies of hoe de informatie wordt weergegeven,” aldus een woordvoerder, “wij zijn het niet eens met de afwerking en het eindproduct, dat onvolledig en niet wetenschappelijk onderbouwd op de markt is gebracht,” vervolgt ze, “Dier en Recht heeft zich in beperkte mate gericht op wetenschappelijk verantwoorde gegevens. Dit past niet in de werkwijze die wij als universiteit nastreven.”

Artikel lezen: www.schnauzer.nl/rashondenwijzer/

Plaats een reactie