Radium verlengt leven bij ongeneeslijke prostaatkanker

Voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker wordt in Nederland sinds kort gebruik gemaakt van het radioactieve radium-223 chloride. Isala is één van de eerste drie ziekenhuizen in Nederland die dit mag uitvoeren. De behandeling met radium zorgt ervoor dat het leven van deze patiënten met gemiddeld vier maanden wordt verlengd. Ook vermindert het pijn en botproblemen en zorgt zo voor een betere kwaliteit van leven.

Radium-223 is een radioactieve stof die in een kleine hoeveelheid wordt toegediend via een injectie in de aders. De behandeling met radium houdt in dat de patiënt één keer per maand een injectie krijgt, gedurende een half jaar. Een behandeling met radium geeft in het algemeen weinig bijwerkingen. Dit komt door de kleine hoeveelheid radium die wordt gebruikt en doordat radium zich bindt in de botten. Daar bevinden zich meestal de meeste uitzaaiingen van prostaatkanker. De vorm van straling die wordt gebruikt, heeft alleen effect in de direct omliggende cellen en niet op andere organen (zogenaamde targeted therapy). Dit zorgt ervoor dat de uitzaaiingen zeer gericht worden behandeld. Radium werkt dus niet bij uitzaaiingen van prostaatkanker in bijvoorbeeld de lymfklieren of in de longen.

Prostaatkanker
De prostaat is een mannelijk orgaan en speelt een rol bij voortplanting. De prostaat groeit vanaf de puberteit onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon. Per jaar wordt in Nederland bij ca. 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker gesteld. Bij ongeveer 1/3 van die mannen zullen later ook uitzaaiingen van deze ziekte ontstaan. Deze laatste groep komt binnen Isala eventueel in aanmerking voor een behandeling met radium, wanneer normale hormonale behandelingen niet meer werken.

Isala Oncologisch centrum
De behandeling met radium wordt uitgevoerd binnen het Isala Oncologisch centrum. Het Oncologisch centrum, dat in maart vijf jaar bestaat, is onlangs door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) uitgeroepen tot een van de koplopers in Nederland op het gebied van oncologische zorg. Complexe vormen van nucleaire diagnostiek en behandeling, zoals de behandeling met radium, zijn gecentreerd binnen Isala en kunnen door de omliggende ziekenhuizen worden aangevraagd.