Radboudpenning voor Niels Riksen en Didi Braat

De Radboudpenning is donderdagmiddag 5 januari 2012 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud uitgereikt aan prof. dr. Didi Braat en aan dr. Niels Riksen. Hiermee wordt de vorig jaar ingezette lijn voortgezet, om de hoogste onderscheiding van het UMC St Radboud niet alleen toe te kennen aan een medewerker met een indrukwekkende staat van dienst, maar ook aan een jonge medewerker zonder jarenlange loopbaan, maar met uitzonderlijke talenten.

De Radboudpenning wordt jaarlijks uitgereikt aan één of meerdere personen die door een bijzondere persoonlijke inzet een bijdrage hebben geleverd aan de verwezenlijking van de doelstelling van het UMC St Radboud als topkenniscentrum voor academische geneeskunde en gezondheidszorg.

Internist dr. Niels Riksen (1978) was als student geneeskunde al briljant. Zowel het doctoraal als het artsexamen behaalde hij cum laude. Hij heeft vervolgens zijn opleiding tot internist gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek en is in 2007, wederom cum laude, gepromoveerd. In datzelfde jaar kreeg hij van NWO een Rubiconbeurs voor een verblijf als post-doc bij het University College in Londen. Daarna heeft hij zich verder gespecialiseerd tot internist-vasculair geneeskundige. In vijf jaar tijd ontving hij dertien wetenschappelijk prijzen, waaronder erkenningen voor beste proefschrift, wetenschappelijke artikelen en voordrachten. Hij heeft 44 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, terwijl zijn academische carrière nog maar net begonnen is. Recent is hij gekozen tot lid van de Jonge Gezondheidsraad.

Niels Riksen is een aimabel en bescheiden persoon, die door collega’s en patiënten zeer gewaardeerd wordt en door zijn inzet het UMC St Radboud nationaal en internationaal op de kaart helpt zetten.

Prof.dr. Didi Braat, hoofd van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, heeft zich naast haar werkzaamheden als medisch specialist ook altijd ingezet voor UMC-brede taken. Het meest in het oog springend was haar voorzitterschap van het Stafconvent van 2006 tot 2012. Onder haar leiding heeft het Stafconvent door zijn positieve en constructieve opstelling een onontbeerlijke bijdrage geleverd aan het proces ‘Beter worden in het Radboud!’ Recent is zij voorzitter geworden van het IWKV, het instituut voor waarborging van kwaliteit en veiligheid.

Tevens is zij voorzitter geweest van DIVAS, Diversiteitsbevordering door Vrouwelijke Academische Specialisten, wat onder andere heeft geleid tot een groter aandeel van vrouwen in de top van het UMC St Radboud.

Naast haar interne verdiensten heeft Didi Braat ook in talloze externe organisaties een belangrijke bijdrage geleverd. Te noemen zijn haar vice-voorzitterschap van de Raad voor de Volksgezondheid, haar lidmaatschap van de Gezondheidsraad en haar voorzitterschap van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Zij kreeg al vele onderscheidingen, zoals de Corrie Hermannprijs in 2007, de Universitaire Onderwijsprijs 2007 en de Opleidingsprijs 2011 van de Jonge Orde. Zij draagt krachtig bij aan de nationale uitstraling van het UMC St Radboud.

Plaats een reactie