Radboud op Wereld Alzheimerdag in teken van dementie

Op Wereld Alzheimerdag, 21 september 2011, organiseert het Alzheimer Centrum Nijmegen (UMC St Radboud) samen met Alzheimer Nederland een informatiemarkt over dementie in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook promoveren er op die dag in de aula drie onderzoekers op aspecten van de ziekte van Alzheimer.

Hoe zien de hersenen van iemand met de ziekte van Alzheimer eruit? Kun je dementie voorkomen? Is de ziekte te behandelen? Hoe is de zorg voor patiënten met dementie ingericht? Dit zijn vragen waarop de Alzheimer informatiemarkt op woensdag 21 september (Wereld Alzheimerdag) in de aula van de Radbouduniversiteit antwoord zal geven. Iedereen is welkom.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bijna iedereen komt er dus vroeg of laat zelf of in z’n omgeving mee in aanraking. De ziekte kan in de familie veel leed veroorzaken. Partners en andere mantelzorgers worden vaak zwaar belast en de ziekte kost de gemeenschap erg veel geld. Naar verwachting zullen er in 2050 in Nederland 400.000 mensen met dementie zijn; twee maal zo veel als nu.

Gezonde leefstijl belangrijk
Op de Alzheimer informatiemarkt zijn tien marktkramen opgebouwd, die allemaal een ander aspect van de ziekte belichten. In de stand van de geheugenpoli van het UMC St Radboud kunnen de bezoekers kennismaken met testen waarmee aan te tonen is of iemand een beginnende vorm van dementie heeft. Bij de leefstijlkraam kan iedereen z’n cholesterol, bloeddruk, handknijpkracht, glucose en buikomvang laten bepalen. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging en rust en verantwoorde voeding is belangrijk om het proces van dementie te vertragen of te voorkòmen. Gastkok Geert Ameel doet voor, hoe je lekkere en gezonde hapjes bereidt. Natuurlijk mag iedereen meeproeven.

Op internet is veel informatie over Alzheimer te vinden. Op de informatiemarkt is een pc-landschap ingericht, waarop interessante websites, geheugentestjes en filmpjes te bekijken zijn. Verder laten huisartsen, ergotherapeuten en zorgcentra zien, wat zij patiënten en hun mantelzorgers te bieden hebben. Alzheimer Nederland is aanwezig met informatiemateriaal.

De informatiemarkt begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur. Zie ook www.alzheimercentrumnijmegen.nl.

Businesslounge
In de hal van de aula wordt op 21 september een businesslounge gehouden. Het Alzheimer Centrum Nijmegen laat daar zien op welke manier het kan samenwerken met ondernemingen en de industrie. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk opzetten van slimme online applicaties, het delen van deskundigheid over innovatieve woonvoorzieningen en klinische trials voor de farmaceutische of voedingsindustrie.

Ook op deze dag verdedigen in de aula drie promovendi hun proefschrift over de ziekte van Alzheimer. Marieke Perry’s proefschrift gaat over een succesvol trainingsprogramma om de huisarts te leren dementie bij een patiënt tijdig te herkennen en te begeleiden. Ilona Bruinsma toont in haar proefschrift aan dat niet de bekende amyloïd bèta eiwitten, maar de zogenaamde ‘kleine heat shock’ eiwitten bij de ziekte van Alzheimer ontstekingen in de hersenen veroorzaken. Ilse van Tilborg onderzocht hoe ook ouderen met dementie nog nieuwe vaardigheden kunnen aanleren.

Plaats een reactie