Raad van Toezicht Cardanus neemt verantwoordelijkheid en stapt op

Abvakabo FNV vindt dat de Raad van Toezicht van welzijnsinstelling Cardanus uit Amstelveen eindelijk verantwoordelijkheid heeft genomen. De Raad van Toezicht is donderdag 3 februari 2011 opgestapt onder grote druk van Abvakabo FNV, de ondernemingsraad en de werknemers.

De sfeer bij Cardanus is al enige tijd verziekt. De bedrijfsvoering is niet op orde, het personeel is ontevreden en onzeker over de toekomst en de relatie met de opdrachtgevers (gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn) verloopt uiterst moeizaam. Dit leidde 27 januari al tot het vertrek van bestuurder Johan Zoutberg.

Maar Abvakabo FNV en de or vonden dat ook de Raad van Toezicht had gefaald en moest vertrekken. Abvakabo FNV-bestuurder Ben Hoogendam: “Directeur Zoutberg is geofferd om de Raad van Toezicht buiten schot te houden. Maar de toezichthouders zijn medeverantwoordelijk voor het mismanagement.”

Onder druk van collectieve acties van de medewerkers van Cardanus hebben de toezichthouders nu ook hun biezen gepakt. Hoogendam: “Zij vormden een obstakel om tot herstel van Cardanus te komen. Samen met het management team, de vrijwilligers en de werknemers willen we zo snel mogelijk aan de slag om het welzijnswerk weer op te pakken en de banen van werknemers zo goed mogelijk veilig te stellen. Daarvoor gaan we een plan van aanpak opstellen, gericht op het oplossen van de echte problemen van Cardanus. Pas als er sprake is van een goede richting en opdracht, is het tijd om nieuwe poppetjes aan te stellen.”

Or-voorzitter Dagmar Baartman vult aan: “Dat de vertrekkende Raad van Toezicht het nodig vond om de bonden en de or de zwarte piet toe te spelen in hun afscheidsbrief, tekent opnieuw hun onvermogen en gebrek aan inzicht. Het zijn niet de bonden en de or die verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin Cardanus is verzeild geraakt. Dat is de Raad van Toezicht, maar blijkbaar willen de toezichthouders dit niet horen en nog steeds niet accepteren.”

Plaats een reactie