Quit Smoking with Barça

De Europese Commissie (EC) en FC Barcelona (Barça) maken dinsdag 18 september 2012 bekend dat ze een ongekend partnerschap zijn aangegaan.

Quit Smoking with Barça’ [‘Stoppen met roken met Barça’] bundelt het succes van de ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’-campagne van de Europese Commissie en de steun van miljoenen Barça-fans om 28 miljoen Europese rokers voor altijd van hun verslaving af te helpen.

V.l.n.r.: Sandro Rosell, voorzitter van FC Barcelona; John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en Consumenten; Dr. Jordi Monés, directeur verantwoordelijk bij FC Barcelona voor medische zaken

Het samenbrengen van een van de meest prestigieuze sportclubs en een Europese instelling is een ambitieus project dat nog nooit eerder op zo’n grote schaal is geprobeerd. ‘Quit Smoking with Barça’ is het meest recente en meest gewaagde initiatief van de bekroonde campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’. Dit is de eerste keer dat de Europese Commissie samenwerkt met een sportpartner die het hart van miljoenen mensen bereikt. Het programma wil de rokers niet veroordelen, maar onderstreept in plaats daarvan de vele voordelen van het stoppen met roken. Deze positieve boodschappen worden gecombineerd met de bewezen instrumenten van de campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’. ‘Quit Smoking with Barça’ biedt supporters van Barça, voetbal en sport in het algemeen een persoonlijk trainingsprogramma met dagelijks tips voor het stoppen met roken en aanmoedigingen die rechtstreeks uit het hart en de mond van de club zelf komen.

De campagne wordt aangedreven door iCoach (www.exsmokers.eu), een gratis, beproefd digitaal gezondheidsprogramma dat al hulp biedt aan bijna een kwart miljoen mensen in heel Europa (oftewel 1 op de 500 rokers) die voor altijd willen stoppen. iCoach is vanaf vandaag beschikbaar als app voor zowel iPhone als Android.

“We willen met deze samenwerking proberen voetbalsupporters in heel Europa te helpen om hun gezondheid en hun leven weer in eigen hand te nemen. We willen ze stimuleren om net zoveel passie voor hun gezondheid te krijgen als voor Koning Voetbal”, aldus Sandro Rosell, voorzitter van FC Barcelona, tijdens de bekendmaking van de samenwerking op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel.

Rosell vervolgt, “We zijn er trots op dat we hier vandaag zijn en dat we samen met de Europese Commissie gaan werken aan het verbeteren van de gezondheid van onze supporters en alle voetbalfans. Bij Barça staan we vierkant achter ons motto ‘meer dan een club’ en we stimuleren waardevolle zaken zoals respect, gezondheid en sociale betrokkenheid. Onze fans en leden geven ons al 113 jaar hun onvoorwaardelijke steun en toewijding en het is onze plicht om te letten op hun meest waardevolle bezit – hun gezondheid. Barça begrijpt hoe belangrijk teamwork is om uitdagingen het hoofd te bieden, dus met de campagne ‘Quit Smoking with Barça’ worden we hun teamgenoot en helpen we hen in hun strijd tegen de sigaret. We bieden hen begeleiding, moedigen hen aan en geven praktische hulp. Ik roep alle rokers op om mee te doen met deze campagne.”

John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en Consumenten, zegt over het nieuwe verbond: “Ik ben blij dat we met FC Barcelona kunnen samenwerken om Europeanen te helpen van de sigaretten af te blijven. De Europese Commissie heeft een solide staat van dienst met betrekking tot voorlichting over roken en de invoering van maatregelen om roken te ontmoedigen in de hele EU. Onze campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ helpt honderdduizenden mannen en vrouwen op hun reis naar een rookvrij leven, en deze samenwerking zou moeten helpen om onze boodschap nog meer kracht bij te zetten. Door gebruik te maken van de universele taal van het voetbal kunnen we meer Europeanen steunen in hun pogingen om te stoppen met roken en voor de rest van hun leven ex-roker te worden.”

Dr Jordi Monés is de directeur die bij Barça verantwoordelijk is voor medische zaken en hij was voortrekker van het vorige antirookinitiatief van de club, ‘Barça Sense Fum’ (rookvrij Barça), dat leidde tot een rookverbod in alle Barça-faciliteiten. Hij zegt: “Barça is er bijzonder trots op dat ze kan samenwerken met een instelling zoals de Europese Commissie. We wilden onze krachten bundelen met het grootste overheidsorgaan in Europa om mensen over te halen de eerste stap te zetten naar een rookvrij leven. Onze fans steunen ons en juichen ons naar de overwinning en door middel van ‘Quit Smoking with Barça’ willen we hen nu ondersteunen bij hun grootste uitdaging – voor altijd stoppen met roken.”

Plaats een reactie