Quinoa chocolademelk valt in de prijzen

Met 4000 euro aan prijzengeld hebben drie studenten levensmiddelentechnologie aan Wageningen University de EcoTrophelia, een Europese wedstrijd voor studenten voedingstechnologie, succesvol afgesloten in Keulen.

Het drietal ontwikkelde op basis van de quinoa-plant chocolademelk die gemakkelijk en duurzaam door de lokale bewoners in Zuid-Amerika kan worden vervaardigd. Eerder won de quinoadrank al de Nederlandse voorronde die door TKI Agri & Food werd georganiseerd.

Randi Phinney, Nicolas Tsisios en Mi-jung Kim ontvingen de tweede prijs voor hun food-creatie: chocolademelk die is vervaardigd uit afvalstromen van de quinoa bewerking. Daarbij komt bij de zetmeelproductie een reststroom met eiwitten vrij die normaliter als afvalwater werd gezien. De studenten wisten een procedé te ontwikkelen waarbij de gezonde voedingsstoffen uit de afvalstroom worden gescheiden en benut als grondstof voor de chocolademelk. Aan het halffabricaat voegden zij cacao, suiker en een snufje zout.

Aan de competitie deden deelnemers uit achttien Europese landen mee. De drie Wageningse studenten, respectievelijk afkomstig uit Canada, Cyprus en Zuid-Korea hadden voor de zomer de Nederlandse competitie gewonnen. Deze competitie werd georganiseerd door TKI Agri & Food om innovatie en ondernemerschap ook bij studenten onder de aandacht te brengen.

De nieuw gemaakte chocolademelk is een natuurproduct dat in Zuid-Amerika, maar ook in bijvoorbeeld Europa of Canada, op een duurzame manier voor eigen consumptie of als exportproduct kan worden gemaakt. Zo ver is het echter nog niet. De studenten denken samen met het bedrijfsleven wel na over een mogelijke toekomst voor hun prototype chocolademelk.

1 gedachte over “Quinoa chocolademelk valt in de prijzen”

  1. Leuk artikel om te lezen! Ik ben een enorme chocoladeliefhebber en sinds een half jaar ook van Quinoa. Een ideale mix dus;) Lang leven de 3 studenten die het bedacht hebben! Op quinoa-informatie.nl lees je van alles over het fantastische product Quinoa. Misschien dat ze daar ook nog eens iets opnemen over de combinatie met chocolade (haha).

    Beantwoorden

Plaats een reactie