Quercetine: wat is het en wat is de werking ervan?

Quercetine is een één van de meest voorkomende flavonoïden in onze voeding. Quercetine wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Maar wat is het precies, in welke voedingsmiddelen zit het en wat is de werking van quercetine?

Voedingsmiddelen met quercetine

Quercetine is een flavonoïde. Flavonoïden zijn een groep van stoffen die voorkomen in verschillende voedingsmiddelen. Je vindt de flavonoïde quercetine terug in plantaardige producten zoals fruit, groenten, noten, zaden en granen. Sommige specifieke voedingsmiddelen bevatten een hoog gehalte aan quercetine:

  • Appels: quercetine is aanwezig in de schil van de appel, dus het is belangrijk om appels te eten mét schil.
  • Rood fruit: aardbeien, bosbessen, cranberries, bramen bevatten hoge hoeveelheden quercetine.
  • Groenten: rode ui, rode paprika, boerenkool, prei, andijvie bevatten ook relatief hoge hoeveelheden quercetine.
  • Noten: hazelnoten, amandelen, pecannoten en walnoten bevatten ook quercetine.

Houd er rekening mee dat de exacte hoeveelheid quercetine die aanwezig is in voedingsmiddelen altijd varieert. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort, de rijpheid en de bewaring van het product.

Wat is de werking van quercetine?

Quercetine is een flavonoïde, een specifieke soort antioxidant die voorkomt in natuurlijke producten. Het is een subgroep van polyfenolen, een groep van meer dan 8.000 stoffen die voorkomen in planten. Flavonoïden hebben specifieke eigenschappen die hen onderscheiden van andere polyfenolen. Ze hebben namelijk een specifiek chemisch structureel patroon dat hun antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen geeft.

Bescherming tegen vrije radicalen

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen genaamd vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen met een ongelijk aantal elektronen die zich in het lichaam kunnen ophopen als gevolg van blootstelling aan zonlicht, roken, straling en bepaalde chemicaliën. Deze vrije radicalen kunnen celbeschadiging veroorzaken. Antioxidanten werken door zich aan de vrije radicalen te binden en zo hun reactieve eigenschappen te neutraliseren. Hierdoor kunnen ze de celbeschadiging voorkomen die de vrije radicalen veroorzaken.

Gezondheidsvoordelen van quercetine

Quercetine heeft veel gezondheidsvoordelen, zo kan de krachtige antioxidant helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en obesitas. Door het verminderen van ontstekingen kan quercetine bijdragen aan de preventie en behandeling van deze ziekten.

Quercetine kan ook helpen bij het verminderen van de bloeddruk. Er zijn studies gedaan die aantonen dat quercetine de bloeddruk kan verlagen door de vaatverwijding van de bloedvaten te verhogen. Dit kan bijdragen aan de preventie van hartaandoeningen. Quercetine werking heeft een positieve invloed op verschillende onderdelen van de gezondheid.

Versterken van immuunsysteem en verbeteren van geheugen

Quercetine kan ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Het kan de activiteit van bepaalde immuuncellen verhogen en daardoor het lichaam helpen om infecties en ziekten beter te bestrijden. Daarnaast wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van quercetine voor de hersenen. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat quercetine kan helpen bij het verminderen van de cognitieve achteruitgang en het verbeteren van geheugen en leerprestaties.

Voedingssupplementen met quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant en anti-inflammatoir middel dat veel gezondheidsvoordelen biedt. Een gezonde levensstijl met een evenwichtige en gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit zou in de basis moeten zorgen voor een goede antioxidantenbalans. Er zijn ook supplementen beschikbaar die quercetine bevatten. Deze supplementen zijn vaak beschikbaar in capsule- of poedervorm.

Voedingssupplementen met antioxidanten worden gebruikt als aanvulling op een gezonde levensstijl, deze supplementen kunnen dus niet als vervanging dienen voor gezonde voeding.

Plaats een reactie