Ook Q-koortspoli in Gelderland

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen opent maandag 12 april een speciale polikliniek voor mensen met Q-koorts. Een team van internisten/infectiologen, longartsen en microbiologen staat voor deze patiënten klaar. Zo nodig worden ook andere specialisten zoals gynaecologen, cardiologen en vaatchirurgen in consult geroepen. Na Den Bosch betreft het de tweede Q-koortspoli van Nederland.

Het CWZ denkt dat de nieuwe poli in een behoefte voorziet bij zowel huisartsen als patiënten. Het gaat vooral om specialistische zorg voor mensen met de chronische variant van de ziekte en mensen met acute Q-koorts in combinatie met een verhoogd risico op complicaties. Mensen met acute Q-koorts worden in eerste aanleg meestal vanwege longontsteking in een ziekenhuis opgenomen.

Het Streeklaboratorium binnen het CWZ, dat onder meer diagnostisch onderzoek verricht voor huisartsen, krijgt de laatste weken tientallen aanvragen per dag om bloed te testen op de Q-koortsbacterie. Het aantal positief geteste bloedmonsters is momenteel nog laag. Er wordt echter rekening gehouden met een stijging zodra het warmer en droger wordt en bovendien de geboorte van lammeren en geitjes een piek beleeft. Tegelijk is de alertheid op Q-koorts bij het publiek en bij de huisartsen groot, getuige ook de drukte bij de Q-koortspoli in Den Bosch.

Het CWZ is al jaren betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek naar de Q-koortsbacterie in Nederland. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder meer de Universiteit van Wageningen en het Centraal Veterinair Instituut. Het Nijmeegse ziekenhuis heeft daarnaast alle kennis en kunde in huis om specialistische zorg voor mensen met Q-koorts op zich te nemen. De internist-infectiologen van het CWZ werken daarbij nauw samen met hun collega’s van het UMC St. Radboud. GGD Nederland heeft laten weten de opening van een tweede Q-koortspoli in Nederland toe te juichen.

Plaats een reactie