Q-koortsbesmettingen in Kamerik, Alphen, Alteveer, Druten en Doornspijk

In Kamerik (provincie Utrecht), Alphen (provincie Noord-Brabant), Alteveer (provincie Groningen), Druten en Doornspijk (provincie Gelderland) zijn melkgeitenbedrijven besmet verklaard met Q-koorts. In Kamerik gaat het om een bedrijf met 500 geiten, in Alphen om 900 geiten, in Alteveer om 1000 geiten, in Druten om 1000 geiten en in Doornspijk om 1500 geiten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plaatst een waarschuwingsbord bij de vijf besmette bedrijven. Het adres en de locaties van de besmette bedrijven worden ook bekendgemaakt op de website van de VWA.

Q-koorts
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Ruimen en andere maatregelen
Omdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen, wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd. De dieren worden op het bedrijf gedood. Dat gebeurt op een voor de dieren en voor de ongeboren vrucht (de foetus) zo vriendelijk mogelijke manier. De gedode dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Behalve het ruimen zijn er ook andere maatregelen genomen. Het gaat onder andere om een grootschalige vaccinatiecampagne, een fokverbod, een uitbreidingsverbod, vervoersbeperkingen en mest- en hygiënemaatregelen. Daarnaast mogen veehouders van besmette bedrijven geen bezoekers ontvangen in hun stallen. Alleen mensen die vanwege hun beroep op het bedrijf langskomen, mogen in stallen van besmette bedrijven komen.

Omwonenden
De ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de bedrijven een informatiebrief gestuurd.

Voor het bedrijf in Kamerik zijn dit inwoners van (delen van ) de gemeenten Woerden, Breukelen, De Ronde Venen en Nieuwkoop. Voor het bedrijf in Alphen inwoners van (delen van) de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Glize en Rijen en Goirle. Voor het bedrijf in Alteveer inwoners van (delen van) de gemeenten Stadskanaal, Bellingwedde, Pekela en Vlagtwedde. Voor het bedrijf in Druten inwoners van (delen van) de gemeenten Druten, Beuningen, Neder-Betuwe, West Maas en Waal en Wijchen. En voor het bedrijf in Doornspijk zijn dit inwoners van (delen van) de gemeenten Elburg, Dronten en Nunspeet.

In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Plaats een reactie